Ко је крив за лошу цену малине?

Аутор: Gdjakovic
891 посета
Ваљево – Морамо претрпети и лоше године. Прошла и претпрошла су биле добре, ова је лоша. Очекујем да и следећа буде лоша, можда и она после ње, па тек онда да се опоравимо… Овако судбину малинара види Младен Марић, воћар из села Сушица код Ваљева, један од угледних произвођача „црвеног злата” у ваљевском крају. Био је недавно учесник традиционалне манифестације „Дан малине” у Бранковини, где су се произвођачи из села око града на Колубари окупили да, за разлику од прошле године када је био берићет, сада муке поделе…
Младен цени да овогодишњи род задовољава, мада, каже, има малињака који су напуштени, неки произвођачи су се предали пред актуелном ценом малине. Тренутна откупна понуда гласи 150 до 180 динара за килограм, што, уверен је Марић, није ни половина цене која би оправдала улагања. Касни малина, касне и купци на терену, међу произвођаче се увукао страх ко ће је купити, да ли ће платити и колико… Неки хладњачари кажу, преноси Младен Марић, да би најбоље било да се не бере ове године…
Хладњачари имају старе залихе и коју цену ми да очекујемо када се они жале да сада дају упола цене ону робу коју су прошле године плаћали 550-600 динара? Жале се на губитке. Ко ће то покрити? Зна се, произвођач. Није сељак, произвођач, крив за толику прошлогодишњу цену. Били бисмо задовољни да је прошле године плаћана три евра, али да је и ове године три евра. Ту би се и хладњачари нашли у бољој ситуацији, свима би било боље – сматра Марић.
Радиша Спасојевић, малинар из Доњих Лесковица, гаји ово воће на надморској висини од 700 метара где киша није много омела, па су род и квалитет као никад, а све остало је „како богу није мило”, вели. И додаје да смо, изгледа, малину потукли ми као друштво и држава…  „Виламет” је тек стигао, „микер” неће још две недеље. Имао је, каже, 1,2 хектара под малињацима, али је једну од парцела јесенас уништио, као да је знао шта ће бити ових дана. Откуп у његовом крају још практично није ни почео, помиње се цена од 170 динара за килограм, додаје, али има наговештаја да ће бити и откупа „на отворено”, без унапред познате цене.
Како да се уклопим, кад две флашице средства против трулежи коштају 6.300 динара? Прошле године сам малину органског порекла продавао по 640 и 700 динара и сви смо рекли да то није било реално, али 400 до 450 динара би било нешто са чим бисмо могли да преживимо. Прошле године сам плаћао бераче 4.500 динара дневно, давао им преноћиште и два до три оброка дневно. Сад размишљам шта да радим. Да берем са укућанима колико можемо, а остало нека пропадне… – нема много избора Радиша Спасојевић.
Овогодишњи род је мало подбацио због кише, а цена се не зна, спекулише се цифрама од 150 до 320 динара, наводи Милован Степановић из Суводања који гаји „виламет” на 30 ари и од ове године нове стране сорте на 60 ари.
Узимају малину „на отворено”. То није било раније, али ми, сељаци, увек попустимо, па неко сматра то може и тако – резигниран је Степановић. Прогнозира он да ћемо ускоро увозити малину, као и шљиву, јер све оно о чијој производњи се не води рачуна, нестаје…
Не може за ово бити крив сељак, крив је неко ко креира и води аграрну политику. Реална цена малине је пет евра и то би било нешто што би младе задржало на селу и са чиме би могло да се планира – сматра Милован Степановић.
Малина се на подручју Колубарског управног округа гаји на укупним површинама од око две хиљаде хектара, тренутно је одличног квалитета, малињаци су у солидном стање и што је било до струке, урађено је, каже за „Политику” Срђан Станојловић, саветодавац за воћарство и виноградарство у Пољопривредној стручној и саветодавној служби Ваљево. Малини је пријала влага, добро је што су кише стале кад је почела да зри, тако да не би требало да буде проблема са трулежи, оцењује он. И додаје да су просечни приноси у ваљевском крају, генерално, веома лоши и ако се „извуче” шест тона по хектару то ће бити одлично, мада има и малињака који достигну и 18 до 20 тона по хектару.

Просечна цена и перспектива

Цена је ове године рак-рана малинарске производње, указује Срђан Станојловић. Увек смо говорили нашим произвођачима да морају да рачунају на неку просечну цену малине за више година. У последњих пет-шест година њена просечна цена је јако добра и то је свакако воће које има перспективу за гајење и које се тражи. Ове године је лошија цена, али морамо издржати и наставити са производњом – поручује Станојловић.

Извор:

https://www.politika.rs/scc/clanak/559339/Losa-godina-za-malinare

Srodni tekstovi

Оставите коментар