Корови у малини већи непријатељ од лоше цене

Аутор: Gdjakovic
439 посета

Хемијске мере подразумевају примену хербицида. Са хербицидима у малињацима треба бити опрезан и не употребљавати их пре консултација са стручним лицима. Уколико се у малињацима не уништавају корови и ако се исти после бербе не уклоне, они ће бити велика конкуренција остављеним изданцима када је реч о храни и води која је најпотребнија малињацима у јулу и августу месецу и добра подлога за развој штетних организама.
,,Оно што је заиста важно је нега засада од корова, јер они, поред тога што узимају храну и воду младим изданцима, у великој мери омогућавају и повољне услове за развој штеточина и болести.

Корови у малињацима сузбијају се применом механичких и хемијских мера или комбинацијом истих. Механичке мере подразумевају примену различитих аготехничких мера: плевљење и окопавање у реду, плитко орање, дрљање, кошење и фрезирање између редова (по потреби). Поред плевљења, окопавања и фрезирања, најчешће је потребна и употреба одговарајућих хербицида, наравно на препоруку струке! Навешћу и пример зашто. Наиме, овог пролећа нам се обратио један произвођач, на жалост сувише касно. Око пола хектара рода под малином и јагодом је буквално уништио хербицидом, узетим на своју руку. Тако да обавезно конултујте струку!,, истиче саговорник
Наводњавање је важна ставка у узгоју малине у њеним свим вегетативним фазама, али и након резидбе изданака, јер они млади расту све до касне јесени. Услед сушних временских услова, водни режим у малињаку добија на значају . Наравно, наводњавање је неопходно када имамо дефицит влаге.

,,Управо ово варљиво време може бити замка. Генерално лето јеколебљиво, високе температуре комбиноване са честим падавинама могу створити слику да је влага у земљишту задовољавајућа. Треба имати на уму да земљишта нису иста. Нека задржавају влагу, друга је само пропусте, тако да је пожељно до краја октобра наливати засаде”, сугерише Миловић.
Не треба изоставити ни чињеницу да последњих година углавном имамо сушне јесени. Михољско лето,  може донети низ измена у редоследу радњи. Стручњаци указују да није увек заштита од корова иста већ треба водити рачуна о свим аспектима који утичу на производњу.

Какав ће бити род, а каква цена?

Услед закаснеле вегетације, малинари ове године очекују мањи род, али и нижу откупну цену малина у односу на прошлу. Ситно се одбројава до почетка бербе црвеног злата у малиногорјима Западне Србије.Након за малинаре одличне 2022. године, поставља се питање шта воћаре очекује ове сезоне. Све је евидентније да ће откупна цена по килограму бити мања него лани.

– О цени малине не желим да лицитирам јер је још увек рано, али према неким предвидјањима, малина ће се плаћати 300 динара уз тенденцију раста цене до краја бербе.

Очекујемо да ће малинари поново моћи да бирају да ли хоће затворен рачун на тих 300 динара или да иду на отворен рачун, добију можда већу цену али да деле ризик са хладњачарима. Прошле године се исплатило ићи на затворену цену али је питање да ли ће хладњачари то прихватити ове године па да сами сносе ризик – рекао је Добривоје Радовић, председник Асоцијације малинара Србије за ОК радио.

Радовић предвидја знатно лошију сезону у односну на претходну и принос који ће бити умањен за 10.000 тона.

Srodni tekstovi

Оставите коментар