Колико ће коштати малине у откупу ове године?

Аутор: Gdjakovic
244 посета
ПРИЈЕПОЉЕ: За разлику од неких претодходних ова година ће по свему судећи бити јако изазовна и тешка за малинаре у Србији.
Откупна цена малине у овој години мора бити бар 350 динара по килограму, мање откупне цене деморалишу произвођаче, смањују њихову мотивацију да улажу у ово воће. Ове године је све више оних који дижу руке од малине и уништавају засаде. Кад се упореди уложени труд, време и новац са откупном ценом,рачуница је неисплатива.

Институт за воћарство у Чачку направио је рачуницу произвођачке цене малине у 2024, која сугерише да за 10 тона приноса малине по хектару трошак по килограму износи 240 динара, за 12 тона 200, а за 15 тона 160 динара. Предраг Гојак, који производи малину од 2016. године, каже да за ову годину очекује почетну произвођачку цену од 350 динара.

-Инстут је ове године изашао са произвођачком ценом од 240 динара на ову моју производњу. Онај ко има мање, његова цена у производњи је 400 динара тако да ове године најмање очекујем аконтну цену од 350 динара. Желим да напоменем, везано за причу са конкурентном ценом малине из Украјине и Пољске. Наша малина није конкурентна пољској и украјинској малини. Она има много више шећера и више је за конзум. Само шпекуланти могу лобирати и миксати те малине како би српској малини убили цену, али то није дугог рока – наводи Гојак за РИНУ.

И кад је откупна цена задовољавајућа, све више последњих година се намеће проблем и радне снаге. Ретко ко хоће да ради за испод 500 динара по сату. Гојак истиче да проблема са радницима нема кад је газда коректан и поштен.

-Ја сам плаћао сатницу и прошле и ове године ћу 450 динара. Дакле, хоће радници да раде и за мање ако се поштено приступа послу и ако се верује газди – поручује Гојак.

Кад се упореди уложени труд, време и новац са откупном ценом, рачуница је неисплатива а све је више оних који одустају од производње.

-Само ја знам десетак њих одавде који су уништили малину, дакле повадили је и неће се бавити производњом. Међутим, где то води? Велики је новац уложен, држава је уложила у хладњаче и произвођаче кроз субвенције, кредити су огромни. Ако повадимо малине, онда ћемо уништити и сва досадашња улагања и тај новац ће пропасти – објашњава Предраг Гојак.

Извоз малина у 2024. премашио 37 милиона евра

Ако погледамо трговину пољопривредним производима у 2023. години Србија је остварила суфицит од преко 1,3 милијарде евра. Све што смо извезли из категорије пољопривредно прехрамбених производа вредело је 4,64 милијарде евра док смо за увоз дали 3,34 милијарде евра. Када погледамо прва два месеца 2024. Можемо видети да је извоз био вредан нешто више од 102 милиона евра а увоз око 56 милиона евра.

Оно што је занимљиво је и да смо у трговини са ЕУ направили дефицит од око 16 милиона евра јер смо у 2023. години извезли робу вредну 2,17 милијарди евра а за увоз робе потрошили 2,33 милијарде евра.  Са друге стране, са Руском Федерацијом направљен је велики суфицит али је размена робе значајно мања. Наиме, Русији смо продали робу вредну нешто мање од 300 милиона евра док смо из Русије увезли робу вредну 101 милион евра.

Занимљиво је погледати како смо трговали воћем а посебно малином. Извезли смо воће у вредности од око 731,5 милиона евра док смо увезли за око 311 милиона евра. Ако погледамо само малине извоз, како волимо да кажемо црвеног злата у 2023. години, био је 73 260 тона за шта смо зарадили 282,6 милиона евра. Према најновијим подацима, у јануару и фебруару 2024.године, извезли смо 14 179  тона малине чија је вредност остварена од око 37,8 милиона евра. Ако бисмо угрубо рачунали то би значило да је просечна цена малине била 2,7 евра по килограму. Што се тиче увоза малине забележено је да је у 2023.години увезено 3313 тона малине у вредности од око 10 милиона евра док је у јануару и фебруару 2024.године увезено 302 тоне малине што се може претпоставити да је реч о увозу свеже малине за шта смо потрошили 741  000 евра. Извор: РЗС

Удружење Виламет Ариље обавештава своје чланове и произвођаче малина да су договори за одржавање састанка у току и очекује се да ће у наредних неколико дана бити заказан састанак. На овом састанку ће присуствовати министарка пољопривреде Јелена Танасковић, откупљивачи и извозници малина, директор Института за воћарство Чачак и представници Привредне коморе. Овај састанак има велики значај за произвођаче, како би добили информације о почетној цени откупа малина за род 2024. године.
Имамо једну лошу вест, а то је да је стање малине у већини места лоше, где има доста сувих и неуједначених листова малине. Самим тим, приноси ће ове године бити доста мањи, процењује се да ће род бити мањи за 30%. То ће довести до повећања цене производње, јер ће принос бити мањи. Очекујемо позитиван исход састанка, где ће закључак бити да само позитивна цена може да одржи даљу производњу малина која је на рубу гашења.

Извор: (РИНА) Дневник, Агробизнис магазин, Lokalinfo.rs

Srodni tekstovi

2 коментари

Боки2 1. април 2024. - 12:25

Nikad jeftinije jagode u februaru i martu ali zato će nam naši zbiberiti

Одговори
Ja 1. април 2024. - 17:04

Minimum 400 din po kilogramu, vade ljudi malinjaci, ostacemo bez crvenog zlata ako nastave ovako.

Одговори

Оставите коментар