Колике су дневнице берача воћа и где се највише зарађује?

Аутор: draganadpetrovic
354 посета

Од високих, чак и дупло већих од прошлогодишњих дневница за бераче воћа, по свему судећи неће бити ништа, а то посебно важи за бераче малина. Фама је и да је недостатак сезонаца, јер поред домаћих на плантажама јагода или као берачи трешања сада има радника из Румуније, азијских земаља или чак Кубе, тако да висина дневница дефинитивно не зависи од расположивости радне снаге.

Дан бербе лане се у воћњацима Србије плаћао од 3.000 до 3.500 динара, а тренутно највећу зараду од сезонских радника остварују берачи трешања у околини Београда, којима се дан рада плаћа чак 4.700 динара.
– То је, међутим, максимум максимума што се тиче дневнице, јер је цена трешања у продаји пала испод 200 динара за килограм. Највише берача је из Румуније, то су заиста вредни и способни радници којима је дневница 45 евра ако желе сами да се хране, а ако ја обезбеђујем оброке онда је 40 евра. Код других, пак, дневнице се крећу од 3.500 до 4.000 динара, а неки плаћају 250 динара по гајби – прича један од произвођача трешања из Гроцке.

Илустрација: Берачи трешања у околини Београда дневно зараде око 4.700 динара

Код већине плантажера јагода дневница за брање овог воћа сада је 3.000 динара, а највећи број сезонаца долази са подручја југа Србије. Тренутне максималне дневнице на подручју Војводине, по подацима агенције “Билогорић” из Оџака, која се бави ангажманом сезонских радника у пољопривреди, такође су 3.000 динара. Како кажу, највећи број сезонских радника у покрајини долази са подручја Врања и Бујановца, али поједини плантажери су ангажовали радну снагу из Пакистана или чак Кубе.

Што се тиче боровнице, поставља се питање колико ће бити наднице за бербу овог воћа из Србије које је високо позиционирано на иностраном тржишту. Док се помињу цифре од чак 90.000 динара месечне зараде за брање боровнице, у Боровница клубу Србија иситичу да су то „ненормалне цене“, јер далеко од тога да влада дефицит радника, с обзиром да се плантажерима већ сада јављају сезонци из Бангладеша којих у региону, као и у Србији, већ има на другим берачким пословима.
– Дневница која се очекује биће од 3.500 до максималних 4.500 динара, а 90 одсто одгајивача боровнице, по садашњим информацијама, раднике ће плаћати 4.000 динара на дан. Заблуда је да радне снаге неће бити, мени се већ сада јавља више заинтересованих него прошле сезоне и то само из нашег краја – каже Слађана Вуковић, чија се плантажа боровница налази у Лончанику код Уба.

Илустрација: Најплаћенији су берачи боровница

Уобичајено, највише радника требаће у српским малињацима, где је и највећа могућност највише зараде за послове берача. Прошле године се дан рада у малињаку, уз смештај и обезбеђену храну, плаћао 3.000 динара, а сада су друштвене мреже и локални медији препуни огласа у којима малинари нуде дневнице дупло више или чак до 8.000 динара. Од тих обећаних високих зарада, међутим, реално неће бити нижа.

– Пре свега, ове године нас очекује за 30 одсто мањи рок због прошлогодишње суше, а приноси могу бити још и мањи јер готово да не прође дан а да малињаци у општинама Западне Србије не страдају од града. Дакле, одговорно тврдим да је извесно да ће бити много мање ангажоване радне снаге за бербу него ранијих година. Многи малинари су се уплашили да неће бити радника, па олако нуде цифре које су неоствариве, а на крају кампање раднике плате исто као прошле године. Зато молим све моје колеге да не дају таква олака обећања, јер реално дневница, уз све остале услове ангажовања сезонаца, тешко да може бити далеко већа него лане – апелује Добривоје Радовић, председник Асоцијације малинара Србије.

Тамо где је већ почела берба првих плодова “црвеног злата”, у Подрињу и нижем подручју ваљевског краја, дневница за бераче износи 4.000 динара, са превозом до малињака и обезбеђеном храном, а ангажовани су већином домаћи радници са искуством у малињацима.

Коначно, по речима самих произвођача, још увек је рано говорити о могућој дневници за бераче купине, који су могли лане да зараде до 3.500 динара за дан рада. Колико ће бити плаћани ове године зависи од рода и откупне цене купине.

Извор: https://www.blic.rs/biznis/moj-novcanik/beracima-tresanja-i-do-4700-dinara-za-dan-borovnice-donose-i-90000-mesecno-a-ova/p9j0cr1

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар