Код нас недовољно позната црна рибизла је у свету врло цењена и тражена

Аутор: draganadpetrovic
374 посета

Супружници Душанка и Младен Ђаковић из Лукићева на свом пољопривредном газдинству баве се узгојем црне рибизле. На плантажи од око два хектара, која се налази у селу Дружетић, у близини Коцељеве, имају близу пет хиљада грмова овог, можда и најздравијег бобичастог воћа. И не само што црну рибизлу гаје, већ од ње производе и сок, џем, слатко и ликер.

– Почели смо да гајимо црну рибизлу пре три године, а имали смо срећу што смо купили већ формиран воћњак, који је био у роду. За црну рибизлу смо се определили јер смо желели да се бавимо производњом нечег што је здраво и да боравимо што више у природи – прича Душанка Ђаковић.

Црна рибизла добро успева у Дружетићима, али Ђаковићи планирају да ускоро из матичног воћњака донесу резнице и формирају расадник у Лукићеву.

– Воћњак црне рибизле нас је препородио, донео нам смирење и јако смо срећни у њему. Црна рибизла божанствено мирише, а ретко ко зна да се њен цвет користи у многим парфемима. Код нас ово воће још није довољно познато, али верујемо да ће врло брзо постати – каже Душанка.

Илустрација: Црна рибизла се највише цени у Русији, Шведској, Великој Британији…

Највећи део рода Ђаковићи продају откупљивачима, да би касније готово сав откуп отишао у извоз – у Велику Британију, Шведску, Пољску, Русију, где је црна рибизла на цени.

– Тврдим да је због својих квалитета и лековитих својстава црна рибизла најздравије бобичасто воће. Пре две године уопште је нисмо прскали, ове године смо морали једанпут јер је било превише кише. И наши производи су без икаквих додатака, само воће и шећер, који користимо као природни конзерванс – истиче Младен Ђаковић.

Током 2023. године Ђаковићи су прерадили око 500 килограма црних рибизли. За сада производе џем, слатко, сок и ликер, а покушали су и чај и вино. Међутим, то још нису уврстили у каталог својих производа.

– Производи од црне рибизле су од воћа и шећера, који је неопходан као природни конзерванс. Ко је једном купио неки од наших производа, постао нам је стална муштерија. Тржиште нам је углавном у Београду и Новом Саду – објашњава Милан.

Илустрација: Ђаковићи раде и прераду овог воћа

Ђаковићи су, осим што прерађују црну рибизлу из сопственог воћњака, сами и осмислили бренд под којим пласирају свој производ.

– Сами смо смислили име, Sophia ribizla, сами смо креирали и лого, етикете, амбалажу. Трудимо се да пратимо трендове. Али најважнији нам је квалитет производа. Оно што је за тржиште, исто је као и оно што ми користимо. Од овогодишње производње, половину смо поклонили, и јако нам је важно да је то што произведемо здраво и квалитетно – закључује Душанка Ђаковић.

Извор: https://www.agrotv.net/crna-ribizla-vocka-bez-konkurencije/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар