Киша за сочно грожђе

Аутор: draganadpetrovic
798 посета

Ближи се берба грожђа. За разлику од прошле године која је била кишна, а град уништио многе засаде винове лозе у једном од наших највећих виногорја – Жупи, ове сезоне виноградари који су сачували чокоте могу да очекују добар и квалитетан род.Пролеће је донело неизвесност, јер је вегетација каснила, али је дуго, топло и сунчано лето надокнадило све кад је реч о виновој лози. Виноградари неколико недеља пред почетак бербе немају разлога за забринутост.“За мене је ова година за сада супер, а екстра ко је знао да примени агротехничке мере у одређеним тренуцима кад да скида заперке, кад да одради земљиште, да затвори ту влагу која је била у пролеће када су биле кише ко је то сачувао значи њему су виногради екстра. Чекамо бербу, биће проценат шећера много већи, сувих материја много бољих“, каже Милош Ћосић, виноградар из Виткова.

Илустрација: Лоза је у стабилном стању/ Фото: Pixabay

Лоза је у добром стању, још је зелена. Није било болести као претходне године и ко се припремио за сушни период, кажу и стручњаци и виноградари, имаће занимљиво вино.

„Ми виноградари знамо да кажемо да је за сада виноград добро понео, а родиће тек када га ставимо у кацу. Сваки виноградар треба да зна свој виноград и сходно томе да се понаша. Не постоји писано правило. Постоји опште правило по коме треба да се понашамо, али она неписана правила нас чине и виноградарима и винарима. То нас у ствари и карактерише, то што је неписано, а зове се искуство“, прича Жика Дамјановић, виноградар из Гаревина.

Марко Малићанин, председник Савеза виноградара и винара Србије, напомиње да ће година као година бити добра, али биће мало више посла за технологе.

Илустрација: Време бербе биће кључно/ Фото: Pixabay

„И биће мало више посла за генерално виноградаре да се процени тај степен зрелости, да се на прави начин одабере право време бербе и то ће бити кључно у овој години, убрати грожђе у правом тренутку“, додаје Малићанин.

Сунце и топло време погодују зрењу. Једна киша добро би дошла како грожђе не би било само слатко, већ и сочно.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/4487961/vinogradari-cokoti-cuvanje-rod-vino.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар