Киви рађа и у Власотинцу

Аутор: draganadpetrovic
622 посета

Како су климатске промене утицале на Србију?Ако заборавимо драматичне сцене поплава, суша или града који туче усеве, упливаћемо у тропску и суптропску климу.

Породица Видосављевић прва је у Власотинцу пре 40 година засадила киви. Некада по који плод, а данас расте као и у деловима Кине. У Србији данас имамо добар род и смокава, али и банана.
„Из године у годину све више рађа. Од овог једног стабла ове године очекујемо бар 200 килограма“, каже за ТВ Прва узгајивач кивија Драган Видосављевић.Киви је суптропско воће, али и тропско воће све боље успева на југу Србије. Пре три деценије су стабла смокве пре зиме морали да обмотавају пластичном фолијом или кукурузовином како не би смрзла.
„Поготово последњих седам-осам година, као да се налазимо на Јадранском мору или негде у Грчкој. Крене да рађа већ у мају месецу. Некад смо правили десетак тегли слатког, сад правимо стотинак од ове једне смокве“, каже Гордана Петковић из Лесковца.

Илустрација: И смоквама прија клима у Србији/ Фото: Pixabay

Дивна Трајковић из Грделице каже да је лимун који узгаја раније уносила крајем септембра, почетком октобра, а сада не.
У двориштима на југу све је више егзотичних биљака.
Зашто се ово дешава – знају климатолози. Глобално загревање је нешто што је захватило целу планету, па тако ни наш регион није изузетак.

Извор:https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2021&mm=11&dd=01&nav_id=2049532

Srodni tekstovi

Оставите коментар