Како је блага зима утицала на винограде?

Аутор: Gdjakovic
478 посета

У наредној причи реч је о успешној предузетници у аграру, и шта је то све потребно за производњу врхунских вина, какву улогу има породична традиција, шта доносе нове технологије и са каквим се изазовима суочавају винари и виноградари видећемо у запису из винограда породице Драгојловић, уједно једне од реномираних винарија у Сремским Карловцима.

Није честа појава дама у винарству и виноградарству, с обзиром на то да виноград не тражи господара већ слугу, ретке су жене које се опредељују да се ухвате у коштац са свим проблемима и тежином рада у виноградима, једна од ретких права дама која се са пуно љубави посветила том послу јесте Јасмина Драгојловић, чија се реномирана породична винарија Дулка из Сремских  Карловаца традиционално више деценија бави производњом божанског пића.

Јасмина Драгојловић, винарија ДУЛКА

Регистровани нови клонови Жилавке и Смедеревке

Јасмина Драгојловић „Морате једноставно да трајете, и да истрајете у свему што намерите, а ви морате да реагујете тако да морате у одређеном периоду да нађете и довољан број радника, и да држите стално запослене раднике и онда када има посла и када нема посла, углавном има посла, тако да носимо се како можемо и умемо, ова времена су таква каква јесу, и имамо мало радне снаге, али трудимо се да истрајемо. Мислим да је то суштина виноградарства и свако ко то не схвати, улази млад у виноградарство, мислим да не вреди ни да започиње“.

С обзиром на зиму без очекиваних падавина које би погодовале чокотима винове лозе још увек је рано прогнозирати каква би ова винска година могла бити, али у винарији Дулка се припремају и за сушне периоде.

Јасмина Драгојловић: „По свему ономе каква је била зима тешко је сада дати неке велике прогнозе, клима се дефинитивно променила. Ми сада радимо један нови виноград, где имамо и систем за наводњавање, који ћемо у ствари поставити онда када поставимо жицу, стубове, анкере итд. Превентивно ту је систем за наводњавање одавно, тако да ако треба укључићемо, ако не, нећемо. Али ја верујем да ће он и те како радити, јер суша ће бити чини ми се све већа, с обзиром да нам је зима била таква каква јесте, да виноград није добио довољно зимске влаге, није било снега, није било оног лепог отапања, снег се топи, вода иде дубоко у жиле, него је било тако како је било, високе температуре, тако да, сигурно ће се у напредном периоду и мењати сортимент, дакле сорте које то могу да поднесу“.

У Карловачком виногорју гаје се племените, најквалитетније сорте винове лозе, међу тим последњих година проблем представља фитоплазма која изазива жутило винограда, па је све извесније да ће се такве сорте нажалост елиминисати из многих винограда, пре свега код узгајивача сорте Шардоне.

Други сајам „Винска визија Отворени Балкан“ биће одржан у новембру

Јасмина Драгојловић: „Ми заиста имамо овде врхунска вина, да смо у последње време и напредовали, далеко у односу на неке наше почетке, дакле ми смо били прва нова регистрована винарија у Војводини, и заиста су почеци онако били прави почеци, да би смо тамо негде крајем овај ’90-их заиста кренули у један бољитак, опет кажем на челу са струком, и који су нам пуно помогли и при куповини система за ферментацију, при куповину нових буради, тако да је то дошло до једног апсолутно дигитализованог начина производње, многи наши потрошачи кажу ми више волимо оно старо, ми више волимо оно како се некад правили, да, али ви на тај начин не можете парирати ни са једним винима у окружењу“.

Неспорно је да виноградарство код нас развија убрзаним темпом, о чему сведоче све бројније винарије широм Србије, томе свакако доприноси и сарадња струке и науке како би се произвела што квалитетнија вина која већ сада могу да буду равноправна са винима на светском тржишту.

Репорте: Наташа Грабеж

Извор: РТВ, емисија „Бразде“

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар