Како правилно орезати купине

Аутор: draganadpetrovic
754 посета

Резидба купине је помотехничка мера која се изводи са циљем пројектовање приноса и свесним развићем наџемног дела у циљу квалитетног плодоношења и доброг квалитета плодова. У условима Јабланичког округа орезивање купине се сада завршава, а ради се у већини случајева у пролеће. У областима где температура ваздуха пада испод – 18 степени врши се јесење орезивање и полагање на земљи и покривање биљним остацима обично кукурузна шаша.

Илустрација: Орезивањем се уклањају заостали изданци/Фото: Pixabay

Орезивање се изводи уклањањем заосталих изданака који су донели род, и одабир 2 до 3 добро развијена изданка који ће донети род. Ако изданци имају бочне гране врши се закраћивање на 2 до 3 бочна пупољака. По завршеном везивању и распоређивању на наслон жице обично у горњем делу наслона на размаку изданака од 20 до 25 цм па чак и 30 цм. Горњи део изданака се закраћује до 1.80 – 2.00 м висине. Веома је битно да се канапом изданци на последњи ред жице учврсте да приликом удара ветра не долази до трења и оштећења везаних изданака. Одабрани изданци треба да су здрави без оштећења, флека, задебљања, премрзлина и да сувише нису дебели у пречнику. Веома је битно на време орезати купину пре кретање пупољка, али често због касних пролећних мразева крајем априла произвођачи и касније везују кад почиње листање.

Саветодавац из воћарства и виноградарства Александар Митић

Извор:https://jugpress.com/poljoprivreda-kako-orezati-kupine/

Srodni tekstovi

Оставите коментар