На тржишту је сезона јагода. Хладно време успорило је вегетацију и том воћу, али искусни произвођачи успевају да све послове ураде на време. Шта је потребно знати у тој производњи, са произвођачем у Кисачу Михалом Привизером разговарао је за РНС Стеван Давидовић.“Овај кишни период још није веилик проблем за јагоду“ каже Привизер. За квалитет и род, додаје, неће бити погубна осим ако би нагло скочиле температуре преко 30 степени. Било је проблема са храњењем јагоде у свим фазама тако да се сваки дан морало радити нешто.Што се тиче сорти, Руси више воле ( а можда је то ствар и трговаца) крупније а Европа више тежи ка средњим плодовима, правиланог облика и доброг укуса.
„Тридесет одсто се прода на локалном тржишту а око 60 одсти иде у извоз, а највише се ради са хладњачама које имају дозволе за извоз за Русију“, каже Михал. Он каже да откуп тек сада почиње а цена је обично око 2 евра по килограму али он очекује да ће бити реална цена око 1,5 еуро.
„Што се тиче конкуренције тј. нових произвођача којима је производња допунско занимање, они се на најмања колебања цена, уплаше. Највећи проблем код производње јагода су претопле године (2017) а за мојих 15 година рада, нисам наишао на две исте године. Ко жели да се озбиљно бави јагодама мора да производи на површини од више од једног хектара“ сматра Михаел.
Такође мора бити добро организован превоз и све темпирано да тече без застоја. Пластеници су већа зарада али и већи ризик“, додао је саговорник.
Ко апсолвира јагоду, може да ради било које воћарство, закључио је Привизер.
Извор:https://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/backa/sta-treba-da-znamo-o-proizvodnji-jagoda-(audio)_1240970.html