Како изабрати сорту боровнице за узгој

Аутор: draganadpetrovic
603 посета

Већина савремених и продуктивних сорти боровнице су самооплодне. Иако је са становишта примене агротехничких мера а посебно бербе, лакше гајење само једне сорте у засаду, сигурније је да се посади неколико сорти. При томе наравно водити рачуна да се одабране сорте могу међусобно опрашивати а да квалитет плодова одговара захтевима тржишта.
Опрашивање боровнице је најуспешније када се сорта која је опрашивач и сличног је времена цветања као и главна сорта, посади на одређеном растојању у истом реду са главном сортом. Други начин је наизменична садња главне сорте и сорте опрашивача на читавој површини засада. За производне засаде користити саднице произведене неким од вегетативних начина, у расадницима који су под сталном контролом овлашћених државних институција.

Оне морају бити декларисане, сертификоване, сортно исправне и одговарати прописаним стандардима квалитета у погледу развијености и здравственог стања. Djuk (Duke) се препоручује као водећа сорта у комерцијалним засадима Републике Србије. Просечан принос по жбуну је око 6 кг, дуго остаје у свежем стању, добро подноси транспорти и погодна је за потрошњу у свежем стању. Искуства у гајењу ове сорте у нашим условима указују на њену јаку осетљивост на недостатак и земљишне и ваздушне влаге.

Илустрација: Боровница је једно од најисплативијег воћа у Србији

Blukrop (Bluecrop) се препоручује за гајење у нашој земљи као допуна водећој сорти Ђук. Рађа редовно и добро (око 4-6 кг по жбуну). Добро подноси транспорт и чување али је осетљива на рак изданака боровнице.

Патриот (Patriot) је као и претходне две америчка сорта, препоручује се као пратећа сорта у Србији. Одличне је родности, веома је отпорна на ниске температуре, а добро подноси влажнија земљишта и она лошије структуре.

Сорте Аурора и Либерти се препоручују за гајење у ограниченом обиму, као допуна постојећем сортименту и за продужење сезоне бербе.

Извор: Агробизнис магазин и ПССС

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар