Како заштити малине од штеточина?

Аутор: draganadpetrovic
722 посета

Малинина мува галица (Ласиоптера руби) је штеточина присутна у свим подручјима гајења малине у Србији. Осим штете на малинама, наноси штету и на засадима купине и руже. Проблем представља то што ови штетни инсекти буду активни током периода када малина или купина цвета. Ларве се са друге стране налазе унутар стабљика па се на њих не може деловати.
Малинина мува галица је дугачка од 1,8 – 2,5 мм , боја може да јој варира од нијанси смеђе до црне боје. Стомак овог инсекта је увек светлији него леђа. По леђима испод крила има специфичне сиве пруге. На глави има два велика ока која се истичу величином у односу на остатак главе.Тело ове мушице је обрасло длачицама. По класификацији малинина мува галица спада у опнокрилце. Јаја су наранџасте боје и имају овалан облик. Ларве су такође наранџасте боје и могу нарасти до 4 мм дужине. Ларве изгледају као да су подељене на чланке због удубљења око тела. Лутка је тамно мрке боје, дужине 2-3 мм.

Илустрација: Штеточина се појављује на изданку малине/ Фото: Pixabay

Овај штетни инсект има само једну генерацију годишње. Малинина мува галица зиму проводи у форми одрасле ларве у галама (гукама) које изгледају као испупчења на изданку малине или купине. У засадима се одрасли инсекти појављују од маја месеца, па све до августа. Крајем маја месеца и почетком јуна, женка малинине муве галице полаже јаја на биљкама у групама од око 15 јаја. Јаја су углавном на доњој половини изданка према земљи и налазе се близу пупољака. Ларве када се излегу пролазе у изданак малине и ту се задржавају испод коре. Након неколико дана када мало ојачају улазе скроз у изданак малине. На месту где су се ларве задржале, након двадесетак дана приметне су гале на изданку (задебљања, квржица, гуке) које настају као последица онога што ларва излучује.
На једном изданку малине може се налазити и неколико места где су ларве напале изданак малине, а честа је ситуација да места која су оштећена доста личе на оштећења од мраза. Оштећени изданци су изнад задебљања слаби, јер долази до прекида спроводних судова, изданци су слабије развијени, лако се ломе или се често осуше.

Илустрација: Препоручује се механичко уклањање нападнутих изданака/ Фото: Pixabay


Малинина мува галица се превентивно сузбија механичким уклањањем оштећених изданака у периоду пре излетања имага у пролеће (оптимално почетком априла месеца). Уколико се региструје присуство гала, а у циљу смањења бројности ове штеточине произвођачима се препоручује механичко уклањање изданака са галама до основе, изношење из засада и уништавање. Такође је потребно обратити пажњу ако у близини има дивље купине или руже, јер се и на њима успешно развијају ларве, па је потребно квалитетно обављати обраду земљишта око засада и у засаду.
Сигурне мере заштите су садња здравих садница и јесење орезивање и уклањање заражених изданака.
Хемијске мере заштите знатно су отежане, јер је масовна појава одраслих јединки малинине муве галице у време цветања малине и купине, када је примена инсектицида забрањена због присутних опрашивача у засадима. Хемијски третмани могу да се спроводе до почетка цветања неком од регистрованих инсктицида.
Мирјана Петровић, маст.инж.пољ.

Извор:https://jugpress.com/poljoprivreda-kako-se-resiti-malinine-muve-galice/

Srodni tekstovi

Оставите коментар