Како да продужите бербу јагода и зарадите више

Аутор: draganadpetrovic
54 посета

Гајење јагода у заштићеном простору има за циљ да се обезбеде оптимални услови за раст и рађање у оним периодима године када им климатски услови то не дозвољавају. То се пре свега рефлектује кроз раније сазревање плодова, као и продужетак периода бербе, пише на форму Пољопривредне саветодавне и стручне службе Србије.

Ова воћна врста се може гајити у тунелима различите висине, пластеницима и стакленицима.

Ниски тунели пре свега имају функцију, када је у питању заштита јагоде од позних пролећних мразева, јер управо они наносе штете које се манифестују кроз измрзавање прве серије цветова. Такође, плодови сазревају за десетак дана раније него на отвореном простору, а бербу је лакше спроводити, јер су плодови суви и чисти.

Недостатак овог типа гајења је чињеница да се фолија често мора подизати због извођења бербе и неких помотехничких захвата. У том случају, а када температуре у току ноћи падају, фолија се мора поново спуштати. Насупрот томе, када су високе дневне температуре, фолију је неопходно подигнути напола, јер тада и даље постоји заштита од сунца, а истовремено се стварају услови за струјање ваздуха и тако спречава прегревање биљака.

Полувисоки тунели су висине око два метра и проветравање се врши отварањем чеоних страна. Фолија је углавном једнострука, при чему се јагода може гајити на земљишту са застирањем ПЕ фолијом или на земљи или у хидропонским врећама и контејнерима. И при овом начина гајења јагоде берба плодова је 10-15 дана ранија него при класичној производњи.

Илустрација: У пластеницима се берба обавља сваки други дан и траје некада и преко два месеца

Високи тунели су висине 2,5-3,5 метра, при чему су врата за проветравање са чеоних страна и често су покривени двоструком фолијом између којих се убацује компримовани ваздух. Предности овог начина гајења су већи простор, продужена сезона бербе (раније почиње и касније се завршава) и већи су приноси по јединици површине.

Пластеници су по облику и величини слични стакленицима, а најчешћи тип код нас је полукружни. Углавном се пружају у правцу север-југ и ширине су 4-8 метара, а висине 3,5-4 метра. Исхрана јагоде у овом систему се обавља фертигацијом у зависности од фенофазе у одређеним временским интервалима, при чему се користе водотопива ђубрива, а повремено се врши и фолијарно прихрањивање микроелементима које се обавља истовремено са фунгицидно-инсектицидним третманом.

У пластеницима се берба обавља сваки други дан и траје некада и преко два месеца. Када се биљке гаје у врећама или контејнерима берба је олакшана, јер су плодови лоцирни углавном у висини тела берача.

Упркос чињенци да је инвестиција у пластеника веома скупа, свакако је исплатива, јер се остварују високи приноси и цена које се постиже у вансезони, наводи Станојевић. Такође, инсталирана опрема остаје дужи низ година, а само се мењају вреће са супстратом и биљке.

Илустрација: У стекленицима јагоде дозревају најраније због контролисаних услова гајења

Стакленици су свакако најскупљи, али и најприфитабилнији посао, када је гајење јагоде у заштићеном простору у питању, истиче аутор. Предности су раније сазревање, продужена берба у оба смера, програмирање зрења према захтевима тржишта и контролисани услови гајења. Гајење јагоде у овим условима се доводи на ниво програмиране производње када је у питању квалитет, принос и време зрења.

Извор: https://www.blic.rs/biznis/privreda/evo-kako-da-produzite-period-berbe-ove-vocke-postoji-jedan-nacin-uz-vise-prinosa-ide/wqvxqnj

Srodni tekstovi

Оставите коментар