Како гајити Каки или јапанску јабуку на српски начин?

Аутор: Gdjakovic
431 посета

Каки јабука или јапанска јабука, је наранџасто воће које личи на парадајз, потиче са простора Јапана. Јапанска је национална воћка чије име у преводу значи „храна богова“ и у својој постојбини могу се наћи стабла ове биљке стара и пет векова. У Европи се први плодови појављују средином 19. века. У Србији је последњих година све популарнија код хобиста, мада се бележе и прве озбиљне плантаже овог воћа. Горан Антић, расадничар из Љубаве нам открива тајне овог воћа које је сасвим случајно почео са братом да узгаја у свом породичном расаднику.

Са далеког истока стигла је пре пар година и на српске парцеле. Помало бојажљиво, али се полако шири и на плантажној производњи. Јапанска јабука или каки, специфично дрво јаких листова и несвакидашњих плодова које више подсећају у пуној зрелости на жути парадајз. Породични расадник Антић је прво из сопствене знатижеље, а затим и на захтев купаца у свом матичњаку засновао и саднице овог воћа.

,, Први пут се нама допала као воће и засадили смо неколико стабала чисто да пробамо, да ли може да расте, рађа како да је производимо. Онда су почели и купци да је траже уназад десетак година. У време короне је посебно била тражена, не само она већ све врсте воћа које нису захтевне, које су старе сорте или ове егзотичне да кажем. Испоставило се да је добро одржива, адаптибилна и да може лепо да рађа јер су зиме све више благе. Нама је у дворишту неколико стабала и прави су рекламни примерци како треба да изгледају и да се гаје. Није тешка за одржавање“ почиње Зоран Антић, расадничар из Љубаве.

У погледу одржавања и заштите није захтевна биљка тако да је прилагодљива и за хобисте. Висине од 1.5 м – 2,5 м, изузетног кореновог система, мада примерци одређених врста могу ,,стасати“ и до 7 метара висине. Осим специфичних плодова прави је празник за очи у току цветања .У понуди Расадника Антић тренутно су две сорте јапанске јабуке Типо и Ванилија. Сорта јапанске јабуке Ванилија спада у отпорније сорте. Плод је средње крупноће, погодне за наше терене. Форма дрвета је као код основне врсте, крупни зелени листови и богато разграната крошња. Без обзира за коју да се одлучите садња се може вршити од новембра до краја марта. Пролећна је у случају ове ,,егзотике“ ипак повољнија.

,, Јапанска јабука преферира сунчано или полусеновито место са добро дренираним земљиштем. Одаберите место које има довољно простора за раст биљке, с обзиром да јапанска јабука може достићи висину од око до 4 метра. Пре садње, припремите земљиште тако да буде добро обрађено и растресито. Додавање компоста или стајског ђубрива може побољшати плодност земље и дренажу. Ископајте рупу за садњу која је довољно дубока и широка да прими коренов систем биљке. Поставите садницу јапанске јабуке у рупу тако да је коренов врат близу површине земље. Затим пажљиво покријте коренов систем земљом и притисните лагано око саднице.Садница какија се пресађује у земљу, на стално место, у рано пролеће. Тада је земља довољно отопљена да се може обрађивати, а сама садница моћи ће да се прилагоди спољашњим условима. За наше крајеве најбоље је да се садница пресађује после пролећних мразова, који би могли да је оштете“ саветује саговорник.

Наравно као и сваку другу биљку након садње обилато залити. Јапанска јабука захтева редовно заливање током прве сезоне како би се успоставио добар коренов систем. Након тога, биљка може поднети сушу, али је и даље важно одржавати умерену влажност земљишта. Такође је важно уклањати коров који смета развоју биљке. Како би се обезбедио здрав раст и развој, ваша јапанска каки јабука ће захтевати редовно ђубрење.

,, Препоручљиво је користити органско ђубриво богато хранљивим материјама.Ђубрење се обично врши у рано пролеће, по могућству згорелим стајњаком пре него што биљка почне активно расти. Ђубриво треба равномерно распоредити око корена биљке, али пазите да не додирује стабло. Касније, јапанску јабуку можете прихрањивати природним или комерцијалним ђубривом према упутствима произвођача. Правилно оплодња може побољшати раст и приносе биљке“ наставља Горан.

Као и све биљке, јапанска јабука може бити подложна различитим болестима и штеточинама. Зато уколико приметите било какве симптоме болести или штеточина, препоручљиво је да се обратите стручњаку у овом случају нашег саговорника и његове укућане јер сун а својим примерцима апсолвирали све цаке узгоја. Њихова стабла рађају и до 50 кг тренутно. Наравно треба истаћи да и ову воћку формирамо сами уколико не желимо да имамо јаблан или храст у дворишту.

,, Свакако да је треба формирати на време зато се каки јабука посебно орезује као млада. Младе гранчице које су најдуже на доњем делу пирамидалне крошње морају да се скрате, како не би отишле превише у ширину. Ако превише порасту могу да се поломе под теретом плодова. Касније се обрезују старије гране, јер каки даје плодове из једногодишњих. Зато је њима потребно дати простор и светлост. Осим тога, уклањају се и болесне и оштећене гране и спаљују се после орезивања.,, препорука је саговорника

Цена јапанске јабуке је вишеструко већа од стандардних сорти, али је зато и теже одржати урбане плодове. Дакле морају се продати у кратком року. Ове зиме један плод каки јабуке у велетрговинама кошта од 80-109 динара. За разлику од сродних култура сазрева у касну јесен. На крају питамо зашто је ово воће добро имати у дворишту из здравствених разлога.?

,, Ово изузетно здраво воће садржи довољно биљних влакана, помаже и у снижавању нивоа холестерола и крви и у регулисању варења црева. Садржи велику количину воћног шећера фруктозе, па се препоручује у исхрани оних који имају повишен ниво шећера у крви.У источној традиционалној медицини, користи се у лечењу упале црева, хемороида, болести желуца, болести јетре и жучи Природни је лаксатив, веома богата витамином Ц, па самим тим и јача имунитет. Такође може да помогне да се снизи висока телесна температура и да се ублаже симптоми грипа и прехлада. Плодови јапанске јабуке сазревају током јесени. Плодови се могу користити за прављење џемова, сокова, компота или се јести свежи. Једина мана што не може дуго као плод да траје. Препорука је да се Каки јабука што дуже остави на гранама како би природно сазрела. Уколико прете рани јесењи мразеви, оберите плодове и оставите у гајбицама на сувом и хладном месту, да би дозрела. Што је више зрела и мекана она је укуснија.,, закључује Антић

У свету се тренутно гаји око 2.000 врста какија, које су прилагођене различитим климатским условима или су култивисане да дају веће и укусније плодове, мада је у Кини најзаступљенија у култивисабом облику. Разликују се по боји од жуте, преко наранџасте до наранџасто-црвене боје и облику плода који може бити округао или лагано издужен.

Цене садница су повољне, и разликују се у зависности од класе односно да ли су једногодишње или двогодишње саднице, Испорука је могућа на кућну адресу брзом поштом, лично преузимање у расаднику, или у неком од продајних места у Србији, поручују Антићи на крају.

Соња Цветковић

 

 

Srodni tekstovi

3 коментари

MIRA 10. јануар 2024. - 14:56

Svidja mi se ova Japanska IL Kaki jabuka,zao mi je sto niste stavili tel. Ili neki kontakt sa Proizvodjacem da mozemo da narucimo Sadnice?

Одговори
MIRA 10. јануар 2024. - 14:58

SVIDJA MI SE OVA VRSTA VOCA,VOLELA BI DA KUPIM ALI NEMA KONTAKTA PROIZVODJACA?

Одговори
MIRA 10. јануар 2024. - 15:01

Postavite kontakt gde moze da se naruci jabuka.

Одговори

Оставите коментар