Каквог је укуса вино које је дозревало у алпском језеру

Аутор: draganadpetrovic
407 посета

Флаширане су прве количине вина које је дозревало две године у алпском језеру Тињ, на надморској висини од 2.000 метара! Француски вински портал Vitisphere објавио је детаље сложене операције током које су екипе извадиле два бурета од по 500 литара вина из области Шињин-Бержерон у француској апелацији Савоја, смештеној у западним Алпима између Женевског језера на северу и Дофена на југу.

Након бушења две рупе у алпском леду, бурад су безбедно извучена и отпремљена хеликоптерима на флаширање.

Цео подухват је осмислио и остварио Паскал Персевал, винар који је на идеју да дозрева вино у екстремним условима високих Алпа дошао пре неколико година:

– Већ сам дозревао вина у Женевском језеру и у језерима Анеси и Бурже, и задивио сам се еволуцијом вина у условима савршене амбијенталне влажности и природног струјања воде. Желео сам да видим како ће се вино понашати испод слоја леда, на висини од 2.000 метара.

Илустрација: Вино је две године дозревало у алпском језеру Тињ

Персевал се није разочарао.

– Хладноћа је учинила вино ароматичнијим од оних која су полагана у друга језера. Запањили су ме квалитет и софистицирана природа вина – навео је.

Цена операције полагања вина у алпско језеро износи 10 ЕУР по боци, а вино ће ускоро ући у продају по цени од 38 ЕУР за боцу од пола литре.

Ово није једини пројекат Паскала Персевала у коме се вино преноси на велике надморске висине. Почевши од 2010. године, винар сваке године односи на Мон Блан, на висину од 3.000 метара, танк грожђаног мошта ради прављења вина снажног укуса и структуре и ниског садржаја алкохола.

– Под утицајем веома ниских температура, мошт губи од 50-70 процената воде, што омогућава стварање врло концентрираног вина, и у коме се ферментација зауставља на 9% алкохола – говори винар чија се љубав према планинама, језерима и вину спојила у врло несвакидашњу винарску праксу.

Илустрација: Цена овог вина биће 38 евра по флаши од пола литре

Следећи корак за винара је спуштање амфоре вине од сорте мондез у језеро Анеси.

– Као што увек радим, исто то вино у амфори чуваћу и у винарији, како бих могао да до краја испратим енолошки утицај спуштања у воду – рекао је.

Извор: https://www.ekapija.com/news/4056573/stize-vino-koje-je-dozrevalo-u-alpskom-jezeru

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар