Каква је зарада и колико треба уложити у засад ораха?

Аутор: Gdjakovic
395 посета

Иако имамо одличне услове, годишње се у Србији произведе само 40.000 тона ораха. То не задовољава ни потребе домаћег тршишта, па се увозе, највише из Турске. Последњих година у Шумадији се подижу плантаже нових, квалитетних сорти, али брзе зараде нема. Радосав је одлучио да проба нешто ново. Уместо пшенице, пре две године на два хектара подигао је засаде ораха. Пролетос је још хектар земљишта, претворио у орашар са 150 стабала домаће сорте – расна. Кад достигну пун род, очекује, да ће његова инвестиција, бити исплатив посао. Радосав Николић, из села Трска код Раче: После једно десет година, биће већа исплативост него све друго што је. Сигуран сам у то. Исто тај орах да се прода у индустријско дрво и било шта, значи нигде ми немамо губитак сад што улажемо. После то ће све да се врати.

У подизању засада, слушао је струку. Од избора садница, до припреме и одржавања засада, улагања по хектару су каже, око 3.000 евра. Да је орах инвестиција, а да се на озбиљнији приход дуго чека, слажу се и Живојиновићи из Сипића. Њихови засади, стари су 6 година. Мразеви и суша, умањили су род, а нису задовољни ни ценом. Иван Живојиновић из Сипића код Раче: Ја сам ове године нешто мало продао и то баш по 650 динара, али тешко. Требало би да буде већа цена, можда неких 700-800 динара, моја нека процена. Репортер Невенка Ђелић: Мали произвођачи, који немају хладњаче ни могућност да сачекају бољу цену, робу продају пијачарима. Продавци на пијаци: Продаја није не знам колико, цена је 1.000 динара килограм. Ништа скупље није, ко прошле године, исто. Продаја мало тања него прошле године.

Да би било економске рачунце, треба размишљати и о пласману производа. А, прва ставка за успешну прозводњу је избор садница, којих има доста на тржишту. Данко Петровић из ПССС Крагујевац: Пиерал Лара и опрашивач Франкет. Домаће сорте, типа расна, ибар, вујан новосадски, бугарске сорте типа шејново, једна немачка селекција Газенхајм 139 и да се доста добро показала у нашим условима.

Сорте треба да буду прилагођене земљишту и климатским условима. То је први предуслов, да уз пуну примену агротехнике и нове савремене засаде,остваримо и веће приносе.

Извор: РТС

Фото: Printscreen РТС

Аутор: Невенка Ђелић

Srodni tekstovi

Оставите коментар