Када и како орезати купине?

Аутор: Gdjakovic
477 посета

Да би се постигло брже формирање добро развијеног жбуна резидба купине са тим циљем се изводи 3-4 године, док се не формира добро развијен жбун и купина не ступи у пуну родност. Сталном обновом родног дрвета регулише се родност и квалитет плода.
Са резидбом се почиње још при садњи купине, када се скраћују жиле корена. Стабло се јаче ореже (на 20-30 цм) да би се успоставила равнотежа с кореновим системом.

Без обзира у ком се годишњем добу садило, скраћивање садница се врши само у пролеће.
Резидба подстиче развој корена и адвентивних пупољака из којих треба да израсту што јачи леторасти – изданци. Они достижу дужину 2-3 метра, а скраћују се лети тако да наредне године дају род. Крајем лета, када су изданци порасли, стари део саднице треба орезати до земље.

Резидба купине у роду

Ова мера изводи се из у два наврата – у пролеће (крајем марта, почетком априла) и у другој половини лета, након бербе. Прво се сви оштећени и слабо развијени изданци уклоне из земље, а здрави и добро развијени изданци се остављају.

У зависности од бујности сорте, размака садње у реду, система гајења и раста изданака мења се број изданака које треба оставити за род по жбуну.

Изданци који се оставе по жбуну орезују се на следећи начин : скраћују се врхови и по страни избојци на одређену дужину. Јачина скраћивања врхова изданака зависиће од система гајења и дужине изданака.

Чува од инфекције, смањује упале: Нећете веровати колико је ананас здрав

Код шпалираног система гајења скраћивање изданака је минимално, а код комбинованог усправног система врхови изданака се скраћују на 20-40 цм изнад последњег реда жице. Скраћивање бочних избоја такође зависи од бујности сорте. Бочне гранчице бујних сорти требало би скратити на 30-40 цм од основе, док код слабо бујних сорти треба да буде 10 цм од основе.
Код усправно растућих сорти купине (код којих се формира велики број бочних гранчица) резидбом у пролеће треба извршити њихово проређивање уклањањем од основе.

Једна од сличности са резидбом малине је да у родним засадима купине треба уклонити младе изданке од почетка кретања вегетације до краја цветања, јер се показало да се оне касније претварају у врло бујне изданке који потроше велику количину воде за развој и минералних материја, што се касније негативно одрази на принос и квалитет плода. Тиме се приморава развој средње бујних родних изданака који у наредној години дају високе приносе.

Како би се код одређених пузећих сорти купине које су без бодљи (нпр. Торнфри, Смутсен) потенцирало гранање и развијање бочних родних гранчица, лети би требало извршити пинцирање (закидање) врхова младих изданака (када достигну дужину 80-100 цм).

Како наћи и задржати доброг сезонског радника

Одмах након завршетка бербе (у зависности од сорте – крајем лета или почетком јесени), све изданке који су дали род треба орезати дд земље. Затим, потребно је одстранити и све поломљене, суве и слабо развијене и прегусто израсле изданке, и све заједно изнети из засада потом спалити. Овакво уклањање изданака старих две године је битна превентивна заштитна мера јер знатно смањује опасност од напада болести и штеточина.

 

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар