Искуства берача: Из малињака право на море

Аутор: draganadpetrovic
852 посета

МОЈ посао берача воћа и поврћа стартује већ у јануару, када креће зелена салата у пластеницима. Потом редом иде брање јагода, трешања, малина, купина, крушака, јабука, па и брање паприке и сеча купуса. Најлакше ми је у малињацима, ту душу и тело одморим, а понајтеже је у паприци и купусу.
У овом послу може лепо да се заради, можда месечно онолико колики је републички просек, па и више. Има посла за сваког, газде траже увек више радника, али наш народ неће да ради.

Овако, за „Новости“, о свом послу прича Слобода Јевремовић, која је у чачанском, ивањичком и драгачевском крају позната као једна од највреднијих радница у њивама и воћњацима. Тренутно је у малињацима породице Алексић, у домаћинству Драгана Алексића у Крстацу код Лучана.

Илустрација: Берачи све траженији и све плаћенији
  • Све више у малињацима срећем људе из иностранства, највише њих из Босне, Албаније, па и из Бугарске. Ипак, овде код Алексића екипа се не мења. Долазе стално исти берачи, што говори да је газда добар човек. Све се ради у договору, без тензије, и све стигнемо да одрадимо. Код Алексића у малињацима је као на одмору – рекла нам је Слобода.

Ове године малина је достигла рекордну цену, па поједини откупљивачи за килограм плаћају и по 450 динара. То је условило да малинари бераче плаћају и по 3.000 динара дневно, или од 70 до 100 динара по килограму убране малине. Уз то иду сва три оброка и смештај.
Рекордерка у количини убране малине је Милица Радуловић из Чачка, која је у малињаку у драгачевском селу Милатовићи успела да за један дан набере чак 135,5 килограма малина.

  • Пре сам држала рекорд од 130 килограма за дан, а сада је он оборен и набрала сам око шест килограма више. Није лако то остварити, али брање почињем ујутру у пет, а завршавам око осам сати увече. Нисам пушач и ретко правим паузе, тако да кад се све то узме у обзир резулатат не изостаје. Важно је и какав је малињак и колико је крупна малина, да би се оволико набрало. Не може то сваки дан – казала је Милица.

Ова сезонска радница за понос мислила је на све, па тако кантицу држи око појаса, како би јој обе руке биле слободне за брање, а црвених плодова унутра што више. Мотивација за овако вредан и пожртвовован рад у отежаним условима свакако је добра дневница. Она заради управо онолико колико убере, а имајући у виду њену умешност, дневница је више него одлична.

Илустрација: Дневница берача малина 3.000 динара/ Фото: Pixabay
  • Кад сам оборила овај најновији рекорд зарадила сам за дан око 15.000 динара. Рачуница је јасна, јер сам се пре почетка договорила са газдом да се бере по килограму. Колико музике, толико и пара у мом случају. Ове године цена малина је добра, па је добра и наша дневница. Оно што ми даје додатни ветар у леђа јесте поштен газда који зна да цени мој труд, па увек кад наберем много, да ми још и леп бонус. Тако смо задовољни и ми берачи, али и власници – рекла је кроз осмех Милица.

У малињацима широм Србије посебно ове године има људи разних струка и образовања, има средњошколаца, студената, музичара, професора… Све је више младих који се одлучују за овај посао јер брзо дођу до добре паре, за летовање.

Илустрација: За 15 дана у малињаку заради се за море /Фото: Pixabay
  • Друга година је како идем у малине. Прва два дана је најтеже, док се не навикнете, после је лакше. Одлична је зарада, па после свега 15 дана у малињаку, могу да одем на море. Нажалост, много је оних који после првог дана одустану, али има и нас који остајемо дуже – закључила је Чачанка Ана Пајић, студенткиња.
  • Извор:https://www.novosti.rs/vesti/ekonomija/1018238/minimalac-malina-ove-godine-zaradom-zadovoljni-proizvodjaci-beraci-crvenog-zlata-dnevno-moze-zaradi-3-000-dinara

Srodni tekstovi

Оставите коментар