Искрчио 1000 стабала лешника, а од малине и купине гради кућу

Аутор: Gdjakovic
153 посета

Зорана Алексића смо упознали преко групе „Лешник и Орах“ на Фејсбуку. Замолили смо га да нам пренесе своја искуства у производњи лешника и изненадили се оним што нам је рекао, а мислимо да ће и вама бити интереснатно.

Иначе Зоран је млади домаћин, воћар који живи искљућуво од пољопривреде а поред неких коших вести рекао нам је и неке о којима већина нас сања, али кренимо редом од тога шта и како Зоран ради?

„ Поред лешника већ 18 година подједнако дуго гајим купину и малину. Ситуација са лешником у последње три године је јако лоша. Јавила се потреба за већим бројем хемијских третмана осам по препоруци стручњака. То је супротно од мојих очекивања и одлуке да подигнем плантажу лешника. Тако да сам мало разочаран тиме, последицама штете убода стенице коју нисам могао сузбити последње три године, због кишног пролећа и поднебља где се намножила. Било је ту и других фактора попут густог склопа, отежаног прскања,висине стабала и до седам метара. Донео сам одлуку да посечем 1000 стабала у седамнаестој години, а оставим свега 320 у трећој години где су ти неки недостаци решени“објашњава за Агробизнис магазин господин Алексић и наставља:

„Купину сорте Loch Ness гајим на 170 ари. То је култура којом сам веома задовољан, имам добре резултате и тиме могу да се похвалим, што би рекли да човек види и одушеви се. Са друге стране ту је и  малина сорте Heritage на 65 ари. То је такође веома захвална култура са минималним улагањима, а веома отпорна“.

Зоран за себе каже да је велики заљубљеник у воћарски посао који ради  посвећено и уз помоћ породице. Скроман је у сваком смислу, каже „не истичем се неким теоретским знањем које сам стекао али опет више волим да се мој резултат види“ а био је неколико пута и на ТВ-у.

Када су у питању приноси купине сорте Loch Nesсу наш саговорник каже да буде око 30 тона по хектару и тај принос је мање више константан,али је квалитет плода одличан са минималним бројем прскања – укупно три. „Плод предајем у у хладњачу, а имамо и велику потражњу од стране мањих откупљивача који је продају као свежу. Дакле пласман купине је одличан, а цена последњих пет година је задовољавајућа. Док са лесником поред наведених проблема у производњи имамо проблем и са веома лошом потражњом. Три до пет тона лешника у љусци, колико сам имао годинама, продавао сам на велико и мало, очишжен јер имамо и машине квалитетне за чишцење као и усисивач који сам купио ортачки са кумом који има око три хектара лесника објашњава нам кроз чињенице наш саговорник и врло реално представља стање.

Произвођачка цена лешника је, како сам рачунао, од 4 до 6 евра по килограму за очишћен плод у зависности до године и количине рода. А откупна цена кондитора наших нижа је од цене увозног лешника, и реално је од 6 до 8 евра,и са том разликом чиста зарада је око три хиљаде евра по хектару у пуном роду. То је оно што је реално и са чим се слажу многи произвођачи и пуно већи од мене“ закључује Алексић.

Он нам и појашњава да му се то не исплати јер има укупно четири хектара земље која је истина јако квалитетна са могућношћу неограниценог наводњавања. „Да кажем овако, захваљујући доброј цени малине, три године за редом и солидној цени купине, уплатио сам недавно сав материјал за кућу површине 200 квадрата. Добио сам грађевинску дозволу и недавно кренуо са извођачким радовима. Ето 18 година сам то чекао и сада ми се намера реализује“ искрено нам каже домаћин каквог ретко можемо срести.

Зоран са оцем, мајком, супруга и децом живи у селу Липнички Шор код Лознице. Супруга је запослена, отац ускоро иде у заслужену пензију….“Али пуно тога отац и ја знамо да поправимо, себи или другима. Шта год са се поквари мајстор се не зове, осим понекад електричар,  каже Зоран и даје нам за крај две важне информације а то је какво је стање у засадима ове године и када ће бити готова кућа?

„Купина је одлична, а наша малина је ремтантна сорта  Heritage  која се коси до земље. Ту малину гајимо већ седам година и одлична је. Отпорна на све, једноставно сорта која не издаје, уз наравно примену агротехничких мера. Наводњавање већ сада увелико ради јер је земља квалитетна али мало више песковита и због тога је систем већ активан а и година је почела без довољно падавина за овај период“.

Принос малине је увек око три  килограма по дужном метру. То је рекли би многи мало, али није јер и није захтевна. „На 65 ари 2000 метара дузних принос је 6 тона. Тај принос са ценом од пре две године донео чист приход на тој површини од два милиона динара, што је за мене одлично. Сада се уклапамо  и са 300 динара али испод те цене се мења математика,  констатује Алексић и каже кућа би требало да буде готова до новембра а како слике говоре више од речи препоручујемо вам да добро погледате, а Алескићима желимо успеха у раду

Нова кућа до краја године

Материјал за кућу је још прошле године уплаћен, дозвола за градњу је ту. Само још мајстори да стигну да раде јер и они имају доста посла. Договор је да крене зидање у априлу, приземна је кућа и надамо се крају радова до новембра месеца. Кућа од 200 квадрата је циљ који се овој породици полако испуњава.

Srodni tekstovi

4 коментари

Natalia 12. април 2024. - 21:57

Vas treba pohapsiti,zatvoriti u neki podrum i baciti kljuc.Kakve vi gluposti piseteni obmanjujete narod.

Одговори
Игор 13. април 2024. - 15:52

Господина Алексића познајем, људина и поптењачина.

Одговори
bwerpipes in najafabad 14. април 2024. - 03:03

Bwer Pipes: Your Partner for Reliable Irrigation Solutions: Trust Bwer Pipes to provide you with dependable irrigation solutions that meet the unique needs of Iraqi agriculture. Our state-of-the-art sprinkler systems and durable pipes ensure efficient water distribution, enabling you to achieve maximum crop yields and profitability. Visit Bwer Pipes

Одговори

Оставите коментар