У хотелу Hyatt Regency у Београду одржан је стручни семинар под називом „Иновације и сарадња Србије и Шпаније у виноградарско-винарском сектору: од ДНК истраживања до глобалних изазова“. Овај догађај организовало је Економско-трговинско одељење Амбасаде Шпаније у Београду, уз подршку Шпанске агенције за извоз и инвестиције ICEX.
Семинар су свечано отворили економски саветник и шеф Трговинско-економског одељења Амбасаде Шпаније, господин Алваро Муњос Камачо, и државни секретар Министарства науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, господин Вукашин Гроздић.
Сарадња на пољу виноградарства
Србија и Шпанија негују дугогодишње пријатељске и економске односе, што је посебно видљиво у области пољопривредне технологије. Учесници семинара, међу којима је било више од стотину српских и шпанских виноградара, винских стручњака и представника локалних самоуправа, разматрали су потенцијале за даље унапређење билатералне сарадње.
Посебан акценат стављен је на представљање научних пројеката. Др Хавијер Ибањес из Научног института за вино и виноградарство Ла Риоје представио је достигнућа у ДНК истраживањима сорти винове лозе, нагласивши значај сарадње са српским научницима. Проф. др Славица Тодић са Пољопривредног факултета у Београду представила је заједнички пројекат геномске карактеризације старих сорти винове лозе у Србији.
На панел дискусијама разматрани су и глобални изазови с којима се суочава виноградарски сектор, укључујући климатске промене и тржишни пласман вина. Своје увиде изнели су др Миодраг Грбић, гостујући професор Универзитета у Риоји, проф. др Ана Вуковић Вимић са Пољопривредног факултета у Београду и господин Игор Луковић, уредник часописа „Вино & Фино“.
Пословни контакти и економски потенцијал
У оквиру семинара организовани су пословни састанци између српских и шпанских компанија. Представљене су савремене технологије у производњи вина, укључујући опрему за биозаштиту и анализу вина. Шпанија, као највећи светски извозник вина по количини, и трећи највећи произвођач, истакла је своје лидерство у органском узгоју винограда и развоју руралних средина.
Шпанија је водећа земља по површини винограда са скоро милион хектара засада, од чега је 142.100 хектара под органским узгојем. Поред економских добитака, винарски сектор значајно доприноси развоју руралних подручја и смањењу депопулације, уз раст женског предузетништва, што је довело до удвостручења броја жена у сектору у последњој деценији.
Семинар је показао да сарадња између Србије и Шпаније у виноградарству има чврсту научну и економску основу. Осим технолошких и пословних аспеката, догађај је послужио и као пример како међународна партнерства могу допринети одрживом развоју и очувању културног наслеђа кроз винску индустрију.