Из Париза у сопствени воћњак

Аутор: draganadpetrovic
970 посета

Петочлана породица Манојловић, после девет година проведених у Паризу, вратила се на породично имање у село Карбулово код Неготина. Да би се што више људи охрабрило за повратак у домовину, осим локалне заједнице, подстицаје ће обезбеђивати и Управа за дијаспору Министарства спољних послова.Решили су да се са три сина врате на породично имање и сада обрађују више од двадесет хектара своје земље. Определили су се за воћарство, дуњу и шљиву највише.
„Даљи план је да наставимо са садњом, дефинитивно биће то дуња и шљива. Уз помоћ државе морамо да размишљамо о тој дестилерији, да би ми урадили ту производњу, а то је по мени дефинитивно најбоље“, истиче Десимир Манојловић.

Илустрација: Одабрали дуњу за узој

Одлуку да се врате донели су кад су близанце Дарка и Дамјана и сина Душана први пут, после шест година, довели у Србију.

„Када смо дошли овде први пут у Србију, они су овде легли на траву и рекли, мама цело небо је наше. Пошто смо у Паризу живели у стану, наша деца нису ни могла да виде цело небо“, истиче Драгана Манојловић.

Душан, Дамјан и Дарко имају свако своје дрво дуње.

„Кад су се они вратили, срећније мајке није било“, прича Славица Манојловић.

До краја ове године, Министарство спољних послова и Општина Неготин организоваће у Бечу састанак са нашим људима у дијаспори.

„Управа за дијаспору и Србе у региону Министарства спољних послова биће управо та контакт тачка за њихово повезивање и са Министарством пољопривреде и са Министарством привреде и са Министарством које је надлежно за туризам, да видимо шта је то што можемо да им пружимо. Наша држава даје озбиљне подстицаје онима који желе да покрену свој бизнис“, истиче Никола Селаковић, министар спољних послова.

Илустрација: Биће и шљива

Манојловићи ће моћи да остваре субвенције Општине Неготин за младе засаде, али и за наводњавање кап по кап. Конкурисаће код Министарства пољопривреде јер воћњаке морају да ограде и поставе противградну мрежу.

Извор:https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/4329228/manojlovici-negotin-karbulovo-pariz-srbija.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар