Изненадићете се какви су подаци и где се продају српске јабуке

Аутор: Gdjakovic
372 посета

Домаћи произвођачи јабука могу бити задовољни како је кренула извозна година овог воћа јер на нова тржишта испоручују све веће количине.
Само у августу и септембру, у Индију је извезено 1.500 тона јабука, а извоз јабука на Блиски исток седам пута је већи у односу на то колико је у агвусту и септембру продато јабука у Руску Федерацију, где је воћарима годинама било највеће извозно тржиште.

Још када се отвори тржиште Кине воћари не би требали да стрепе где ће воће продати јер је довољно да тамо продамо само део наших јабука.

– У августу и септембру у Руску Федерацију смо извезли 1.100 тона јабука, а у Индију 1.500 тона. Када смо у Индију почели да извозимо наше јабуке у сезони 2020-2021. године продали смо свега 750 тона. Сада смо у овој сезони за само два месеца продали дупло више јабука – казао је председник Асоцијације Сербиа Доес Апплес Гојко Загорац за „Дневник”. – Проналазак нових тржишта показало се као добро решење да се ослободимо домаћих вишкова јер на руско тржиште не можемо више да пласирамо количине које смо ранијих година могли пошто Руси имају сопствене плантаже.

Извоз у Кину половином наредне године
Извоз јабука за Кину, сматра Гојко Загорац, могао би да почне средином 2024. године јер до тада треба да се обаве административни послови.

Кина је највећи произвођач јабука на свету, где се годишње убере око 45 милиона тона јабука и исто толико и потроши.

Изворимо од 180.000 до 200.000 тона јабука

Загорац је подсетио да наша земља годишње увек има, уз мала одступања, око 500.000 тона јабука и да се од те количине, у иностранство прода од 180.000 до 200.000 тона.

Ове сезоне, навео је Загорац, и цена јабука навелико је на инотржишту боља него што је била у протекле две године.

Што се Кине тиче, председник Асоцијације Сербиа Доес Апплес продаја наших јабука тамо би могла да крене од средине следеће године.

– Наша земља је ратификовала Споразум о слободној трговини с Кином и сада треба то да уради и кинеска страна. Када се ратификује споразум са обе стране, треба да прође 90 дана, како би био примењив у пракси. Такође, треба да се види којој групи спораузма јабуке припадају, да ли одмах могу ићи без царине ка кинеским потрошачима или ће укидање царина бити постепено. На кинеском тржишту се углавном траже обојене сорте јабука: фуџи, која је најзаступљенија, затим гала, црвени делишес и друге. Кина је у 2022. години укупно увезла 100.000 тона јабука, што је за 27.000 тона више него у 2021 годину – навео је Загорац.

Загорац истиче да је воћарима приступ кинеском тржишту изузетно комликован.

– У 2022. години је само седам земаља извозило јабуке у Кину, а само их је пет продавало у великим количинама. Највећи извозници јабука у Кину су Нови Зеланд и Јужноафричка Република. Поред ове две земље, јабуке у Кину продају још и САД, Француска, Аустралија и Пољска – навео је Загорац.

З. Делић

Извор: ДНЕВНИК

Пијаца чупа плантаже
Таванкут је био познат виноградарски крај, кажу да је сав модро од винограда. Због немогућности постављања добара, тај пејзаж се преко ноћи променио и винограде су заменили воћњаци.

Таванкућани кажу да је сада и воћњаке задесила иста судбина. Лоше цене, смањене извозне могућности, посебно у Русију, и климатске промене фактори су који утичу на све чешће крчење воћњака у таванкутском крају.

Srodni tekstovi

Оставите коментар