Златна боровница у саксијама тражи посвећеност, али вишеструко враћа

Аутор: draganadpetrovic
317 посета

Уколико сте у потрази за златним бобицама, пронаћи ћете их у подножју Дивчибара, у околини Мионице. Овде се налази плантажа површине четири хектара, на којој су Вања и Стефан, љубитељи висококвалитетне хране, засадили високожбунасте боровнице.

На том месту сместио се простор од 3,1 ха на коме се налази 15.000 биљака боровнице, затим путеви, акумулација за воду (језеро), два артешка бунара, потхлада за боровнице у берби, магацин за ђубрива, црпна станица, смештај за раднике и све остало што је неопходно за функционисање једне професионалне плантаже.

– Наша прича са боровницама кренула је полако, 2016. године, јер смо тада, баш из разлога што нисмо имали претходног искуства, засадили прве експерименталне саднице. Након две године истраживања и учења смо засадили прве веће количине, а затим настављамо са садњом и 2019. и 2020. године – каже за еКапију Вања Настасијевић.

Илустрација: Узгој боровнице у саксијама има бројне предности

Воће узгајају у саксијама, а како каже наша саговорница, прва и највећа предност оваквог приступа је та што можете поставити плантажу на било каквом типу земљишта.

– Друга предност је много мањи трошак плевљења (наспрам садње у земљу/банак) на годишњем нивоу, а трећа прецизно наводњавање и прихрањивање, које подразумевају да имате у саксијама професионални супстрат за боровницу. Што овај посао обавите прецизније, већи је квалитет плода, као и принос – напомиње Настасијевић.

Улагања по хектару износе око 100.000 ЕУР само за засад. Осим тога постоји и трошак за куповину земље, увођење квалитетне струје, ограђивање, механизацију, али и све радове неопходне да би плантажа изгледала као што је наведено на почетку текста.

– Битно је напоменути да сви они који хоће да започну овај посао не читају само колико треба инвестирати по хектару за засад већ и све остало што је наведено. Сведоци смо да је било много оних који нису имали све ове информације, па су улазили у велике проблеме и нису ни успели да заврше инвестицију. Препоручили бисмо онима који осим финансија имају и дебеле живце, пуно стрпљења и да буду спремни да се потпуно посвете, уколико желе да имају добре резултате – истиче наша саговорница.

Са плантажа стижу ручно бране бовице, али и природни џемови и сокови. Један део свеже робе извози се на европско и руско тржиште док се други део продаје у Србији као свежа и смрзнута боровница. Одређена количина складишти се за потребе прераде.

– Планови за будућност су проширење плантаже са новим сортиментом и проширење палете производа Златне бовице, као и јачање самог бренда на домаћем тржишту – каже Вања Настасијевић.

Извор: https://www.ekapija.com/news/4443374/sve-prednosti-uzgoja-visokozbunaste-borovnice-u-saksijama-zlatna-bobica-stigla-i-do

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар