Зелено светло за извоз садница јабука на тржиште ЕУ

Аутор: draganadpetrovic
198 посета

Произвођачи воћних садница из БиХ, након четири године неизвјесности, чекања и спуштене рампе за пласман производа на тржиште ЕУ, коначно су добили зелено свјетло за извоз садница јабука, а колико је то значајно свједочи податак да су прве количине биљака отишле ка Италији само дан након што је стигло одобрење.

Ступањем на снагу европске Уредбе о заштитним мјерама против организама штетним за биље из децембра 2019. године произвођачи садница из БиХ изгубили су могућност извоза на тржиште Уније.

За стицање поновног одобрења ЕУ је од трећих земаља, међу којима је и БиХ, тражила да припреме обиље документације којом се доказује поштовање нових захтјева праћења и контроле штетних организама који могу да угрозе стање садног материјала, а касније и воћњаке који се подижу тим садницама у земљама ЕУ.

С тим у вези Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС именовало је експерте из области заштите здравља биља и садног материјала да припреме досије високоризичног биља и биљних производа.

Илустрација: Поред јабуке припрема се и документација за саднице шљива, трешања, вишње, брескве и кајсије  

Највећи дио посла на припреми документација обавила је професорица Пољопривредног факултета у Бањалуци Гордана Ђурић, која за Глас наводи да су три године радили на изради досијеа.

– Када је документација била спрема Управа за заштиту здравља биља БиХ, као контакт тачка, доставила је сву документацију ЕУ и након што је процијењен ризик за садни материјал поријекла из БиХ, донесена је уредба крајем јануара ове године, која нашим произвођачима омогућава извоз на тржиште ЕУ и то садница старости до двије године, голог коријења и у стању мировања, без лишћа, које припадају врсти Малус Доместица. У том роду имамо саднице јабуке – истакла је Ђурић.

Она је навела да се припрема и досије за саднице још једног рода, гђе спадају шљиве, трешње, вишње, брескве и кајсије.

– Надам се да ћемо до краја ове године успјети завршити и тај досије да би већ од идућег прољећа наши произвођачи добили прилику за извоз. У БиХ има 17 активних расадника, од чега је 14 на територији Републике Српске. Саднице јабуке раније је извозило њих пет, али од ступања на снагу европске директиве четири године нико није извозио. Добијање ове дозволе велика је шанса за домаће расаднике да повећају производњу, јер наш садни материјал је изузетно високог квалитета – нагласила је Ђурић.

Да је значај одлуке огроман тврди власник расадника Агро-импекс (Агро-импеџ) из Модриче, који годишње произведе око 600.000 садница Верољуб Крстић.

– На ово смо чекали четири године, јер ми без тржишта ЕУ тешко да можемо радити. Чим је одлука за саднице јабука ступила на снагу, други дан сам био на граници са робом натовареном за Италију. Имам партнере у Италији, Холандији и Њемачкој. Тржиште ЕУ је огромно, плус што пласирају даље саднице у Африку, Азију, што ми не можемо, због чега је врло значајно да будемо повезани с њима – нагласио је Крстић.

Вијест је обрадовала и власника шамачког расадника Симић агро лајн (Симић агро лине) Слободана Симића, иако до сада није извозио саднице у ЕУ.

– С обзиром на нове околности имамо у плану да извозимо уколико постигнемо добар квалитет и нађемо партнере у ЕУ. До сада смо углавном извозили у Србију, а годишње произведемо од 400.000 до 450.000 садница. Уколико бисмо пронашли тржиште у Европи, морали бисмо повећати производњу – рекао је Симић.

Препрека

Расадничарима у БиХ, прича Слободан Симић, главну препреку у ширењу производње представља мањак расположивог земљишта.

– Врло смо ограничени када је ријеч о земљишту. Изнајмљујем поприлично велике површине и имам потребе за додатним, али на терену гђе се налазимо, односно у долини ријеке Босне, гђе је земљиште погодно за расадник, парцеле су мале, скучене и ништа нам не значе. Плус што ни сви власници парцела нису заинтересовани да их дају дугорочно у закуп. То је озбиљан проблем који нас ограничава и није искључено да ћемо морати селити производњу у Србију – казао је Симић.

Извор: https://www.ekapija.com/news/4595347/zeleno-svetlo-za-izvoz-sadnica-jabuka-na-trziste-eu-priprema-se-i

ФОТО:

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар