Зашто је важна правилна берба грожђа?

Аутор: draganadpetrovic
632 посета

Берба грожђа у Јабланичком округу се увелико одвија у зависност од локалитета и сортимента.
Ове године берба грожђа се обавља нешто раније на изразито сушним јужним локалитетима због суше, и земљишта са плитким профилом и изразито каменитом фракцијом земљишта. Берба је веома одговоран посао од које зависи квалитет добијеног вина, као и дуговечност чувања грожђа за стону потрошњу. Па због тога, грожђе се бере у физиолошкој зрелости за пласман као стоно у зависности од сортимента и терена, и у технолошкој зрелости за прераду првенствено у вино или друге производе.

Извор: Од правилне бербе грожђа зависи квалитет вина/ Фото: Pixabay

Берба грожђа првенствено почиње када се у бобицама грозда накупи онолико шећера колико је карактеристично за сорту од 20 до 24 % и складан однос киселина. За стоне сорте је карактеристично да берба грожђа креће у зависности од епохе зрења а то је у нашим условима од краја јула Београдска рана, почетка августа Кардинал, па траје све до октобра и касније Црвени дренак.Винске сорте у нашим условима се беру од средине септембра Гаме, Шардоне, па до средине октобра Смедеревка, Италијански ризлинг и друге. Најчешће се берба винских сорти изводи једнофазно (беру се сви гроздови на чокоту ођедном), ручно у посуде за грожђе. Напуњене посуде се изручују у приколице са пвц фолијом или камионима, цистернама за бербу са хлађењем и даљи транспорт до подрума.

Илустрација: Стоне сорте грожђа се беру у дрвене гајбице/ Фото: Pixabay

Индивидуално произвођачи беру у пвц гајбе 1/12 и тако односе у подруме на муљање и даљу прераду у вина. Берба стоних сорти се изводи пробирно у више фаза претежно у дрвене гајбе летварице 1/10 или пвц, и тако транспортује до места продаје и пласмана. Веома је битно да временски услови у време бербе, буду добри, дани сунчани без падавина јер је грожђе веома осетљиво. Што је већи број дана са просечном температуром за ово доба године, за време бербе тиме добијамо бољи квалитет грожђа и вина.

Саветодавац из воћарства и виноградарства Митић Александар

Извор: https://jugpress.com/poljoprivreda-kako-se-bere-grozdje/

Srodni tekstovi

Оставите коментар