Зашто су борoвнице плаве и каква тајна се крије у омотачу бобице

Аутор: Gdjakovic
300 посета

НАУЧНИЦИ РАЗРЕШИЛИ МИСТЕРИЈУ ЈЕДНЕ ОД НАЈЗДРАВИЈИХ ВРСТА ВОЋА

Како објашњавају научници, сићушне спољне структуре у воштаном омотачу боровница дају им плаву боју. Ово важи и за бројне друге врсте воћа плаве боје као што су шљиве, трњине и бобице клеке.

Плаву боју боровницама даје слој воска којим су бобице пресвучене, а који је састављен је од сићушних структура које расипају плаво и ултраљубичасто светло.

Боровнице спадају у најздравије воће, па потражња за овим бобицама расте из године у годину. Србија је у самом светском врху по производњи боровница због чега је ово воће у нашој земљи прозвано „плаво злато“. У питању је биљка лежећег грма чија величина може да варира од пола до чак 4 метра, а гаји се у земљи или у саксијама. Осим у свежем стању плодови боривнице се користе за разне врсте сосева у кулинарству, за сладолед и колаче, али и за прераду па се од њих прави сок, џем чак и здраво вино. Боровнице су познате по свом освежавајућем укусу и интензивно плавој боји. Најновија истраживања научника са Универзитета у Бристолу разрешила су мистерију зашто су ове здраве бобице управо плаве боје. Плод боровнице је плаве боје иако је кожица која обавија плод садржи тамноцрвени пигмент.

Како објашњавају научници, сићушне спољне структуре у воштаном омотачу боровница дају им плаву боју. Ово важи и за бројне друге врсте воћа плаве боје као што су шљиве, трњине и бобице клеке. Како је објаснио др Рок Мидлтон, научни сарадник на одсеку за биолошке науке Универзитета у Бристолу плаветнило боровница се не може „извући“ гњечењем јер се не налази у пигменту сока који се може исцедити из воћа.

У чему је онда тајна?

-Због тога смо знали да мора бити нешто чудно у боји. Уклонили смо восак са површине бобица, поново га кристалисали на картици и на тај начин смо успели да направимо потпуно нови плави УВ премаз. За нас је било узбуђујуће откриће да постоји непознати механизам бојења тачно испред нашег носа на популарном воћу које узгајамо и једемо – рекао је др Мидлтон. Према његовим речима плаву боју боровницама заправо даје слој воска којим су бобице пресвучене, а који је састављен је од сићушних структура које расипају плаво и ултраљубичасто светло.Због тога су боровнице плаве људима и плаво-ултраљубичасте птицама. Плаво-ултраљубичасти одсјај је последица интеракције насумично распоређених кристалних структура воштаног омотача и светлости.

-Било је још узбудљивије када смо схватили да можемо да репродукујемо ту боју сакупљањем воска како бисмо направили нови плави премаз какав нико раније није видео. Уградити сву ту функционалност природног воска у вештачки направљене материјале је било као сан – додао је он.Обојени слој је ултра танак дебљине око 2 микрона (отприлике као просечна дебљина људске длаке) видљиво је плаве боје и добро рефлектује УВ светлост што отвара пут новим методама бојења.

-Ово је само још једна доказ да је природа еволуирала да користи невероватан трик и ултратанак слој за давање боје овом воћу – појаснио је др Мидлтон.Према његовим речима већина биљака је премазана танким слојем воска који има вишеструке функције иако се тек сада схватило колико је та структура важна за видљиву обојеност. Многе од функција биљног воска још нису у потпуности познате, али је примећено да могу бити веома ефикасне као премаз за самочишћење и за задржавање воде. Научници планирају трагање за лакшим начинима репродукције омотача и његове примене. То би могло водити ка одрживијој, биокомпатибилној и чак јестивој фарби која рефлектује плаву и ултраљубичасту боју, пише у студији која је објављена у стручном часопицу Science Advances а преноси сајт irishexaminer.coм.

Тајни састојак

Главни колорант који даје боровницама њихову препознатљиву плаву боју су антоцијанини. Ови пигменти су одговорни за широк спектар боја које се могу видети у биљном свету, од црвене до плаве. У случају боровница, антоцијанини су одговорни за њихову интензивну плаву боју, посебно када су плодови зрели. Научници су открили да је плава боја боровница резултат комплексне структуре антоцијанина који не само да доприносе њеном атрактивном изгледу већ и пружају бројне здравствене бенефите. Када светлост погоди ове пигменте, они апсорбују све боје осим плаве, што резултира у препознатљивој плавој боји коју видимо код зрелих боровница.

Поред естетске вредности, плава боја боровница указује на присуство антиоксиданата који су неопходни за здравље човека. Антоцијанини имају прозивупална својства и сматрају се корисним у одржавању здравља мозга и срца. Боровница је савршен пример како је природа укус и здравствене предности „спаковала“ у једној малој, укусној бобици.

Драгана Петровић

Srodni tekstovi

Оставите коментар