Заштита малине – шта се саветује?

Аутор: Gdjakovic
502 посета

Засади малине се на вишим надморским висинама (око 800м) налазе у фази мировања (ББЦХ 00), док се на нижим надморским висинама (испод 600м) налазе у фази главни пупољак почиње да расте (ББЦХ 03).

У засадима, на нижим надморским висинама, је у току извођење агротехничких мера, орезивање и везивање изданака, наводе из ПСС Ваљево.

Јагоде из пластеника, без прскања!

Веома је важно орезати изданке са симптомима присуства патогена проузроковача љубичасте пегавости изданака малине (Дидимела аппланата), сушења изданака (Лептоспхаериа цониотхириум) и изнети из засада и уништити. Такође, треба орезати и изнети из засада изданке са задебљањима, која праве малинин прстенар (Агрилус аурицхалцеус) и малинина мува галица (Ласиоптера руби), треба орезати до основе, изнети из засада и запалити.

Треба се окренути производњи свеже малине за потрошњу

По завршетку орезивања и везивања изданака, у циљу дезинфекције рана и смањења инфективног потенцијала патогена препоручује се примена неког од препарата на бази бакра:

Цупрозин 35 WП (бакар-оксихлорид) у концентрацији примене 0,35% или

Нордоx 75 WГ (бакар-оксид) у концентрацији примене 0,2% или

Еверест (бакар-хидроксид) у концентрацији примене 0,4%.

У циљу сузбијања презимљујућих форми штеточина, наведеном третману би требало додати минерално уље (Галмин) у концентрацији примене 1-2%.

Препорука је да се третман спроведе по мирном и сувом времену у најтоплијем делу дана.

Извор:

https://domacinskakuca.rs/2023/03/09/zastita-zasada-maline/

Srodni tekstovi

Оставите коментар