Заштита малине, купине и боровнице  – како спремити засад за предстојећу сезону

Аутор: Gdjakovic
924 посета

На подручју Србије засади малина и купина се у зависности од сортимента, надморске висине и експозиције терена налазе у фази од мировања до фазе када главни пупољак почиње да расте, док се засади боровница налазе у различитим фазама бубрења и отварања пупољака. Углавном се кретање вегетације региструје на нижим надморским висинама.

У засадима је тренутно у току резидба, као и везивање изданака малине и купине. Приликом резидбе препоручује се одстрањање свих сасушених и заражених изданака.

У засадима малина и купина посебну пажњу треба обратити на ластаре који су са симптомима љубичасте пегавости изданака малине (Didimela applanata),са симптомима сушења изданака (Leptosphaeria coniothirium) као и оне са присутним галама од малинине муве галице  (Lasioptera rubi).Препорука је да се такви, заражени ластари, орежу до основе, изнесу из засада и униште.

Приликом везивања изданака треба водити рачуна да се на 1 дужни метар шпалира веже 4 до 6 здравих изданака како би се током вегетације омогућило добро проветравање и умањио ризик од развоја болести.

Видео са приказаним симптомима болести у засаду малине можете погледати https://www.youtube.com/watch?v=mH0Ls360j1c , а видео са приказаним симптомима инфестираних ластара малине са малинином мувом галицом можете погледати на овом линку https://www.youtube.com/watch?v=HaSgwUhESaM .

Након орезивања и везивања изданака, са циљем дезинфекције рана насталих резидбом и смањења инфективног потенцијала гљивичних и бактеријиских патогена, произвођачима се препоручује примена неког од препарата на бази бакра:

Nordox 75 WG (а.м. бакар – оксид) у концентрацији  0,2% или

Everest (а.м. бакар – оксид) у концентрацији 0,4% или

Cuprozin 35 WP (а.м. бакар-оксихлорид) 0,35%.

Са циљем сузбијања презимљујућих форми штетних инсеката и гриња, препорука је и примена препарата на бази минералног уља (Galmin) у концентрацији 2%.

Спровођење тремана се препоручује по мирном и сувом времену са већом количином воде на температури изнад 5°Ц. У засадима у којима је завршено орезивање примена хемијских мера заштите се препоручује пре најављених падавина за четвртак.

Извор: http://www.pisvojvodina.com/default.aspx

Srodni tekstovi

Оставите коментар