Заштита ариљске малине – како се изборити?

Аутор: Gdjakovic
473 посета

Малина из овог краја сврстала се међу географски препознатљиве прехрамбене производе

Ариље – На тржишту малине, упозоравају произвођачи из нашег водећег ариљско-ивањичког малиногорја, где је „црвено злато” најквалитетније, догађа се повремено да и неке туђе, слабијег квалитета (углавном из околних држава), буду у свету продаване под ознаком да су из Србије. Трговци, увозници, извозници, шпекуланти (који не знају колико је захтевно узгајати крупне малине, а најбоље приходују од њих) јуре за зарадом од овог извозног воћа траженог у ЕУ, па свему прибегавају. Тиме се, кажу малинари, угрожава реноме ариљске малине, најбоље у Европи и са заштићеним географским пореклом, коју треба сачувати од последица таквог трговања.

А заштитом од превара на тржишту, унапређењем система контроле, као и бољом препознатљивошћу ариљске малине бави се овде управо започети пројекат „Алијанс”, већ присутан (у очувању органске хране и оне са заштићеним пореклом) у 12 европских држава. Њиме се ариљска малина сврстала међу географски препознатљиве прехрамбене производе.

Нови тендер ЕДС-а – прилика за развој домаће индустрије паметних…

– Ево нас на почетку једног великог пројекта, финансираног средствима ЕУ. Учесник и партнер у њему је Удружење „Ариљска малина”, које окупља пет хладњача и 150 произвођача малине, а строго спроводи систем контроле квалитета да врхунска ариљска малина стигне до купаца, у светлу своје репутације. Циљ пројекта је истраживање и значај производа на тржишту, да га тржишно позиционирамо на место које му припада. Са заштићеним географским пореклом ариљске малине на домаћем тржишту, а претендујемо, преко комисије из Брисела, да буде заштићена и у ЕУ – изјавио је Божо Јоковић, директор ариљске малинарске задруге „Агро еко воће”.

Како је локалним медијима казала Тамара Живадиновић из консултантске куће „Мена груп”, овај пројекат има за циљ аутоматизацију процеса следљивости која је важан сегмент заштите географског порекла. – Уз то и спречавање неких превара у ланцу, не од произвођача, наравно, него попут оних када се нека друга малина пласира на тржиште под именом ариљске. Спровођење овог пројекта, у коме се примењују иновативне технологије и учествује много партнера из ЕУ, треба да ојача позицију малине из ариљског краја на иностраном тржишту. Резултат ће бити оснажен систем доказивања квалитета, јер се ради и на сензорским моделима аутоматизованог препознавања квалитета ариљске малине. А она је један од производа укључених у овај пројекат – истакла је Тамара.

Чуло се овом приликом да „Алијанс”, чија реализација овде траје две године, спроводе у сарадњи са партнерима, научним институтом и уз подршку локалне самоуправе. Председник општине Ариље Предраг Маслар каже да та локална самоуправа стоји уз Удружење „Ариљска малина” и пројекат „Алијанс”, који ће довести до побољшања следљивости ариљске малине, као и заштите од злоупотреба. – То је важно не само за инострано него и за домаће тржиште, да направимо разлику између ариљске малине и других. Као општина даћемо сву подршку да заштитимо своје производе, наравно и да станемо уз своје окружење – изјавио је Маслар.

Извор:

https://www.politika.rs/scc/clanak/549555/malina-arilje-trziste-eu

Srodni tekstovi

Оставите коментар