Ево шта се догоди кад Пироћанци одреше кесу

Аутор: draganadpetrovic
749 посета

Један од најсавременијих трешњара у Србији налази се у Пиротском округу, тачније у белопаланачком селу Клисура где се на површини од преко 36 хектара гаје најсавременије сорте трешања које се пласирају на домаће и страно тржиште.
У Пољопривредној стручној служби у Пироту кажу за Тањуг да је у ширем подручју пиротског краја све више квалитетних засада овог воћа које је очигледно све популарније међу воћарима.

Илустрација: Посађено 18 сорти трешања/ Фото: Pixabay

По речима Горана Цветковића, директора пољопривредне производње у компанији Борјана ДОО из Пирота, која је власник овог засада, реч је о модерном засаду на коме се примењују најновије агротехничке мере.

  • Овде имамо 18 сорти трешања, од најранијих до најкаснијих. На једном од последњих засада које смо подигли, на површини од преко три хектара, имамо и противградне мреже, наравно систем кап по кап, али и антифрост систем против смрзавања који је у фази постављања – каже Цветковић за Тањуг и додаје да је први засад трешања на овом подручју компанија Борјана подигла далеке 2008. године.
  • Прве трешње су посађене 2008. године на површини од 15 хектара, а до данас засад је више него удвостручен. У почетку смо садили сорте попут бурлат, самит, џорџија, регина, а последњи засади су под модерним трешњама које спадају у слатке трешње попут санате, валине, греј стар и габријел – наводи Цветковић.
Илустрација: Одлична сарадња са пољопривредним стручњацима/Фото: Pixabay

Саветодавац за воћарство и виноградарство у Пољопривредној стручној служби у Пироту Горан Светозаревић наводи да је реч о засаду који спада у модерније у нашој земљи.

  • Трешња у овом крају није била толико раније плантажно заступљена, углавном се гајила око кућа, окућница, међутим, уназад десетак-петнаест година итекако је заступљена и имамо врло савреме засаде попут овог код села Клисура. Имамо одличну сарадњу као Пољопривредна стручна служба са произвођачима имамо одличну сарадњу – каже Светозаревић за Тањуг.

Специфичности модерне производње трешње су да се принос по стаблу смањује, али се значајно повећао број стабала по хектару.

Илустрација: Удвостручен род и квалитет/ Фото: Pixabay
  • Ако узмемо у обзир да је пре 30-40 година по хектару било од 300 до 400 садница трешања, сада је то десетоструко више. По стаблу је мањи принос, јер су мање биљке, али по јединици површине је удвостручен или утростручен род и квалитет је далеко бољи – каже Светозаревић.
  • Извор: https://www.ekapija.com/where-to-invest/3326350/sve-vise-kvalitenih-zasada-tresnje-u-pirotskom-okrugu-moderan-uzgoj-garantuje-bolji

Srodni tekstovi

Оставите коментар