ДУНАВ ОСИГУРАЊE ОСИГУРАО НАЈВЕЋИ ЗАСАД ШЉИВА У СРБИЈИ

Аутор: Gdjakovic
919 посета

Свако ко озбиљно размишља о томе да се бави пољопривредном производњом без обзира да ли се ради о сточарству, воћарству, повртарству или ратарству мора да зна да ће имати велике проблеме ако не осигура производњу рекао је помоћник  министра пољопривреде Александар Богићевић приликом посете имањима ФОРТУНА АГРАР-а и домаћина Томислава Марковића једног од највећих произвођача шљиве у Шумадији али и Србији. „У последњих 4 до 5 година све већа су издвајања  за осигурање у пољопривреди, само у протеклој години Министарство пољопривреде је субвенционисало осигурање са 1,25 милијарди динара. Такође, већ две године имамо издвојено пет региона где је поврат односно субвенција осигурања 70%, а то су региони где су изузетно изражене временске непогоде. Оно што се примећује из године у годину јесте то да имамо тренд раста ове мере односно броја осигураника. У Аранђеловцу имамо доста воћара и у сектору ратарства ово је веома важна мера где се производња осигурањем једино може обезбедити од временских непогода. Због малог броја осигураних површина ми улажемо значајна средства не само у субвенције већ и у едукације кроз разне радионице као што је ова коју реализује АГРОПРЕСС“ рекао је Богићевић и изразио уврење да ће стопа осигурања из године у годину бити све већа.

АГРОПРЕСС и ДУНАВ ОСИГУРАЊЕ са угледним произвођачима и представницима државе

https://agrobiznis.rs/

ДУНАВ ОСИГУРАЊЕ бележи пораст како интересовања тако и вредности закључених полиса рекао је директор ГФО Александар Пујић „Са 24,5 милиона динара колико смо имали у 2019. години ми смо истварили раст осигурања тако да је вредност полиса у 2020. години била 38 милиона динара. Оно што је битно и да смо 2019. године исплатилчи штете у вредности 28 милиона динара, ау 2020 години близу 40 милиона динара“. Пујић је нагласио да се све чешће јављају рзици као што су  град, непогодине и да климатске промене томе значајно доприносе. Он је нагласио поред сибвенција на нивоу државе и органи локалне самоуправе дају свој допринос што зависи од места до места.

Томислав Тома Марковић има 18 хектара шљиве у Горњој Трешњевици и то је један од највећих засада у Србији. Српско плаво благо Тома и његови потомци као и преци производе већ деценијама. Ове године очекује род од преко 250 вагона за унапред познате купце. „Срећан сам и задовоњан јер од поноћи ја не морам да размишљам о томе шта ће бити са мојим шљивама. Потписао сам полису у вредности од 700.000 динара и она почиње да важи од поноћи“ рекао је окупљенима угледни домаћин и прозвођач Тома и дадаје још  да је шљива понела велики род и ако не буде неких великих проблема са временом очекује се одличан род. „ У току је садња још два хектара шљива, а наредне године планирамо да имамо још 5  нових хектара засада њиве“.

Сортимент засада породице Марковић чине Чачанска рана, Фелиција, Стелеј, Чачанска родна, Чачанска најбоља и Чачанска лепотица као и стара сорта Ранка. Ову породицу чине 13 чланова од којих Тома има шесторо деце као и десеторо унучади, а похвалио нам се да је и једанаесто на путу. Сви они заједно раде у засадима. Први засад је имао 1500 садница, данас засади имају по 3000 и више садница. У току је подизање засада величине скоро четири хектара тако да ће Марковићи наредне године шљиву имати на преко 25 хектара. Поред воћарства баве се и сточарством јер у шталама имају десетак крава и 40 оваца које се напасају на брдима где су засађене шљиве све док није време бербе.

„ФОРТУНА МАРКЕТИ су лидер када је у питању трговина на територији Аранђеловца и ми смо препознали потребу да уђемо у аграрну производњу, најпре јабуке, која је добро продаван артикал како на домаћем тако и на иностраном тржишту. Инвестиција у засад је почела 2016. године на површини од тридесет хектара. Засади су савремено опремљени, са системима за наводњавање и противградне заштите. У 2020. години смо убрали 1200 тона“ рекао је Драган Јовановић власник Фортуне и додао:“ Ми смо уложили максималну производњу и примењујемо максималне мере али на неке ствари не можемо утицати. Због тога смо закључили полису осигурања са компанијом ДУНАВ ОСИГУРАЊЕ са којом имамо одличну сарадњу од почетка. Они су нас уредно и о свему обавештавали и до сада нисмо имали штете“. Јовановић је овом приликом рекао да је значајна и улога државе јер даје субвенције и до сада су увек имали повраћај новца од стране државе у износу од 70%.

„Ми као фирма која извози осигурањем наше имовине показујемо и одговорност према нашим партнерима у иностранству. Имајући у виду да смо модернизовани са опремом имамо десет запослених у Фортуна Аграру каи и сарадњу са стручним консултантима.“ У оквиру засад се налази метеоролошка станица захваљујући чијим подацима три инжењера пољопривреде реагују правовремено и само када треба заштитити јабуке. На овим имањима се примењује и дигитална платформа за сезонске раднике што им јако помаже да се брзо и одговорно ради. Фортуна иначе важи за озбиљног послодавца тако да радници радо желе да дођу да раде на ова имања јер је Драган Јовановић- Гане човек који се одговорно и домаћински односи ппрема њима. Када је у питању сортимент производи се ЗЛАТНИ ДЕЛИШЕС и то у виду два клона  Б и РАЈНДЕРС, ЦРВЕНИ ДЕЛИШЕС, ГАЛА, ФУЏИ и АЈДАРЕД. Поред домаћег тржишта јабуке ФОРТУНЕ иду у Руску Федерацију и на Блиски Исток. Иначе, Фортуна маркети имају преко 450 запослених у шест објеката али у оквиру ове фирме послује и неколико ресторана, кафића и играоница.

Srodni tekstovi

Оставите коментар