Домаће јагоде- здравије, укусније и са мање пестицида

Аутор: draganadpetrovic
1,K посета

Јагоде су прво воће које сазрева у пролеће. Када заруде пијачне тезге од овог слатког воћа ретко ко може да им одоли. Међутим, купци се често разочарају јер кад дођу кући, оперу јагоде и загризу сочни плод схвате да нису ни изблиза толико укусне и слатке како су очекивали.
Прве јагоде, посебно у великим трговинским ланцима, често су савршене на око, али су потпуно безукусне. Оне најчешће долазе из увоза, и то из Турске, Грчке и Шпаније, савршене су на изглед, али по укусу нису ни принети домаћим јагодама.

Илустрација: Домаће јагоде су без премца

У трци за новцем и профитом многи увозници не либе се да препакују увозне плодове и понуде их купцима под етикетом домаћих јагода које су много укусније од оних које су допутовале из далека. На први поглед чини се да их је немогуће разликовати, али ми вам одајемо неколико трикова како да на пијачним тезгама, или у продавницама непогрешиво одаберете домаће јагоде, без обзира шта продавац прича. У Србији постоји око 50 сорти јагода, али као најбоље су се показале четири – Квин Елиза, Алба, Џоли и Клери. Некако су се оне најбоље адаптирале на нашу климу, дају издашне плодове који су изузетно укусни и слатки. За разлику од увозних јагода домаће увек имају јак, препознатљив и интензиван мирис. Сочније су и укусније од увозних, али и немају увек исту боју, па ни укус са свих страна. Разлог је у неравномерном природном паду сунчеве светлости током развоја и сазревања плода.

Илустрација: Домаће јагоде су исте боје споља и изнутра

Како препознати домаће?
За разлику од увозних које су готово све једнаког и савршеног облика, домаће јагоде најчешће нису исте ни по величини, ни по боји. Много брже пропадају од оних из иностранства зато што су најчешће третиране са мање пестицида. Петељка је следећа ствар на коју треба да обратите пажњу. Наиме домаће јагоде имају свежу, светло зелену петељку и лишће зато што су недавно убране, док код оних увозних петељка поприми тамно зелену боју. Домаће јагоде су готово исте боје споља и изнутра, а такође су и пуне оних ситних семенки које вас можда нервирају када западну за зубе, док су код
увозних семенке крупније. Увек бирајте јагоде које су на додир чврсте, али не и потпуно тврде. Избегавајте оне које су меке и згњечене.

Илустрација: Стајањем јагоде губе драгоцен витамин Ц

Зашто је важно да буду свеже?
Свеже убране домаће јагоде обилују витамином Ц и антиоксидансима који временом током њиховог стајања и транспорта нестају. Плод јагоде чини 60 одсто воде и око 12 одсто шећера, а само један оброк овог воћа обезбеђује организму 140 одсто потребног витамина Ц у току дана.
Веровали или не, осам јагода има више витамина Ц од једне поморанџе. Богате су влакнима, витамином А и гвожђем, па ојачавају артерије и надбубрежне жлезде. Јагоде су богате фолатом природним обликом фолне киселине, који је важан састојак у стварању крви и учествује у метаболизму
аминокиселина. Недостатак овог витамина изазива малаксалост и анемију, а недовољан унос фолата повећава ризик од карцинома дебелог црева. Јагоде су четврте по реду на листи намирница са највећом концентрацијом антиоксиданата и у овом воћу га има седам пута више него у јабукама, или бананама. Истраживања су показала да јагоде могу помоћи при регулацији шећера у крви, имају антиупално дејство, чак умањују и бол. За разлику од аспирина који садржи ацетилсалицилну киселину, јагоде садрже природне салицилате. Најбоље је јести их свеже између оброка, када су
незаслађене шећером гасе жеђ, а могу их јести и дијабетичари Јагоде играју значајну улогу у превенцији настанка болести срца и артритиса, када се конзумирају без шећера помажу
при сагоревању масних наслага на телу, чак повољно утичу и на краткотрајно памћење и помажу код опекотина.

Илустрација: Домаће јагоде здравије и укусније од увозних

Могу да се користе у разне козметичке сврхе као маске за лице, јер ће богато нахранити кожу витамином Ц који је неопходан за стварање колагена који утиче на пуноћу и једрину коже, чиме
се избегава прерано старење, опуштање коже лица и појаву бора. Јагоде могу да се користе и уместо скупих препарата за избељивање зуба. Једноставно пресеците плод, истрљајте зубе и деси, а потом исперите уста за снежно бели осмех. Јагоде могу да се једу свеже, у здравом смутију, као додатак
за колаче и торте, са чоколадом и шлагом, одлично се слажу са пенушавим винима и шампањцем, јер појачавају укус вина.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi