Добра зарада на боровници, шумској јагоди и купини

Аутор: Gdjakovic
332 посета

Цена варира од 550 динара по килограму на почетку сезоне, па до 350 на крају, проблема са откупом нема а добија и субвенције

ВЛАДИЧИН ХАН – У насељу Житорађе код Владичиног Хана Дејан Ристић је пре неколико година засадио прву плантажу питоме боровнице у саксијама у овој општини. Биљка која је, према његовим речима, мало захтевна а плодове даје већ у трећој години.

Ристић на скоро два и по хектара плантажа узгаја купину и боровницу.

Саднице боровнице су двогодишње, свако стабло се сади посебно, у велику саксију, у одговарајући супстрат.

Пре четри године започео је производњу са 2.200 садница сертификоване сорте ђук, увезене из Холандије, да би касније засадио још 4.000 комада.

– Одлучио сам се за боровницу јер земљиште не одговара малини, коју људи овде најчешће бирају. Боровница, сем садње, није превише захтевна биљка за узгој, а сорту ђук сам одабрао због тога што је погодна за транспорт и, уопште, је отпорна биљка – прича Ристић.

Саксије се смештају на агротекстилну фолију која у редовима прекрива земљу.

– То је најтежи део посла. За оне који би се опробали у њему, треба рећи да као и код свих воћних засада и овде има још много труда и улагања.

Неопходан је систем за наводњавање кап по кап, прихрана и заштита, резидба и велика финансијска улагања. Садња јесте најтежа, али обавеза у засаду има као и код било ког другог воћа.

Први плодови у трећој години, цена добра

Цена садње је око 10 евра по садници, не рачунајући бербу за коју ангажујемо раднике – прича Дејан Ристић за Информер. Тако засађене двогодишње саднице боровнице, прве плодове дају већ у трећој години.

Када стабла у петој години достигну пуни род, свако ће у просеку имати око пет килограма, а проблема око откупа нема, јер је понуда у Србији је за сада ограничена.

И шумске јагоде…

Подизање целог засада боровнице од 6.220 садница, породица Ристић је сама финансирала.

Субвенције које ће добити од државе, наредне за ову годину, износе 40 одсто од цене саднице. Поред тога, имају право и на повраћај дела средстава за систем за наводњавање, који је у овом случају на даљинско управљање и штеди доста времена, јер из куће управљају њиме.

– Род сам испоручио једној хладњачи из Тополе и за наредни период такође ћу имати обезбеђен пласман. Цена варира од 550 динара по килограму на почетку сезоне, па до 350 на крају. Берба траје током целог јуна – додаје Ристић.

Курир.рс/Информер

Srodni tekstovi

Оставите коментар