Дивља крушка отпорна на мраз и сушу, а лечи многе болести

Аутор: draganadpetrovic
598 посета

Дивља крушка је воће које одолева и мразу и суши, а дар је природе на који смо помало заборавили. Дрво дивље крушке је једино заштићено природно добро на територији града Крагујевца као споменик природе треће категорије. Плод ове воћке, како кажу није баш посебно укусан, па тамо где је дозвољено користи се код нас за производњу ракије.
Дивља крушка у народној медицини

Фитотерапеути међутим указују и на лекова својства ове биљке. Чај од листа и коре дивље крушке користи се за регулацију повишеног шећера, код проблема са уринарним трактом, простатом, сматра се да помаже и код избацивања песка из бубрега и мокраћних канала.

У народној медицини чај од лишћа дивље крушке био је помоћно лековито средство за ублажавање симптома кашља и прехладе, промуклости. Верује се да је благотворно и за слузокожу црева. Ситно исецкан и осушен плод дивље крушке прелије се врућом воде, одстоји поклопљен један сат и потом се пије.

Илустрација: Плод је ситнији и није баш посебно укусан, па се користи производњу ракије

Самоникла биљка

Дивља крушка (Pirus piraster) припада породици Rosaceae. Пореклом је из централне, западне и јужне Европе. Расте у шикарама и отвореним шумама. Дрвеће може достићи висину од 22 метра. Има грубу кору, висеће и бодљикаве гране. Листови су наизменични у облику срца, плод дивље крушке је сочно жуте до зелене боје, заобљеног облика и сужава се према дршци. Дивља крушка расте самоникла и битно је да се у лековите сврхе користе продукти само ове самоникле биљке.
Ништа без консултације са лекаром

Као чај дивља крушка се примењује и код мучнине, стомачних проблема, дијареје. Дивља крушка је богата јодом, па се раније користила за спречавање гушавости. Кувани сок од дивље крушке добар је за регулацију шећера. Савет је да се у случају хроничних болести, ништа не узима без консултације са лекаром, јер су могуће интеракције са одређеним лековима.

Генерална препорука фитотерапеута, јесте да се пре примене било којег биљног средства, уколико користимо лекове, посаветујемо са нашим лекаром. Верује се да би особама које болују од дијабетеса, а нису на терапији инсулином од помоћи могао да буде чај од коре дрвета дивље крушке. Неколико гранчица се ољушти, па се кора кува у једној литри воде 10 минута. Овако припремљен чај се пије без додатака ујутро и увече.

Илустрација: Верује се да помаже регулисању холестерола, али је неопходна консултација са лекаром пре употребе

Пружа осећај ситости

Дивља крушка, како тврде они који су је пробали, обезбеђује осећај ситости, може да регулише холестерол. Лековита својства имају листови, кора и сам плод. Дивља крушка је биљка која добро подноси и сушу и мраз, па се употребљава и за калемљење племенитих сорти крушака.Претпоставља се да млади листићи дивље крушке олакшавају избацивање урина, помажу код песка у мокраћним каналима. Сматра се да овај чај може бити и од користи и код проблема са простатом. Дивља крушка садржи калај, калцијум, магнезијум, фосфор, витамин Ц.

Извор: https://eklinika.telegraf.rs/prirodna-medicina/99645-divlja-kruska-odoleva-i-mrazu-i-susi-za-sta-se-sve-koristi-plod-list-i-kora-ove-vocke

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар