Да ли је могућа производња јабука без пестицида?

Аутор: draganadpetrovic
268 посета

Ово је питање за милион долара и професионални инжињери за заштиту биља рећи ће да је то немогуће посебно јер се и на факултету учи да основни третмани у заштити јабуке подразумевају да има чак 30 прскања.

А ипак на пијацама се често могу пронаћи јабуке које су наводно непрскане, домаће итд.

Наше старе аутохтоне можда чак и полудивље јабуке ( и остало воће тог типа ) свакако да показују извесну отпорност према неким проузроковачима болести и штеточина и њих је заиста могуће произвести без употребе пестициде. И то је она добра вест. Али лоша вест је да те јабуке не можемо произвести у великим количинама па је неће бити довољно за све. И ту лежи главна “цака” када причамо о прскању и не прскању. Да. Постоји непрскано али у изузетно малим количинама и тиме свако ко жели да се бави професионално производњом, неће једноставно да се бави јер су му потребне количине, континуитет и пре свега квалитет а то производњом а да се не прска једноставно није могуће.

Илустрација: На пијацама се могу наћи наводно непрскане јабуке

Али постоји још једна охрабрујућа ствар за све оне којима припадне мука при самој помисли на присуство хемије у пољопривредној производњи, а то је такозвани “зеро ресидуе” концепт, где јабука која је током сезоне третирана пестицидима у моменту бербе не садржи остатке пестицида.
Многи, нарочито у интегрланој производњи пуно раде на овом концепту врло успешно. Наравно није увек могуће имати јабуку потпуно без остатака, али до 70% производње јабука ако се води рачуна о терминима, дозама и каренци може да се произведе без резидуа ( остатка пестицида) , док на осталих 30% је могуће да се деси детекција неке активне материје и то обично на самој граници.

Илустрација: Од прскања до бербе мора да прође неколико месеци

И ово је просто речено свакако могуће јер од момента последњег прскања до периода брања , складистења и конзумације прође и по неколико месеци а то је минималан период да се остаци последњег третмана хемијским средствима ако не потпуно а оно бар у већој мери разграде па уопште нема бојазни да слободно уживате у јабуци или било ком другом воћу које је произведено по савременим технолошким принципима на великим плантажама.

Извор: https://pupoljak.rs/2022/12/03/da-li-je-moguce-da-se-proizvede-jabuka-bez-pesticida/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар