Да ли црвено вино чува вид?

Аутор: draganadpetrovic
725 посета

Једна од болести која је чест пратилац старења је и катаракта, замућење очног сочива. Најновије истраживање, објављено у зборнику Америчке офталмолошке академије, показало је да постоји веза између здравља очне јабучице и конзумације црвеног вина и других алкохолних пића.

У питању је највеће досадашње истраживање овог типа, током кога су главни истраживач, др Ентони Каваџа и његов тим са Лондонског института за офталмологију и Мурфилдс центра за биомедицинска истраживања упоредили податке добијене од чак 470.000 особа од 40-69 година старости.

Илустрација: Велико истраживање о позитивном утицају вина на вид и здравље

Истраживачи су упоредили податке о уносу алкохола и оне о обављеним операцијама очију због катаракте. Резултати су показали да особе које умерено пију алкохол имају мању вероватноћу да буду оперисане због катаракте од оних које не пију уопште – и оних које пију претерано. „Златна средина“ је, како се испоставило, три до четири пића недељно, рекао је др Каваџа.

  • Особе које пију свакодневно имају готово једнак ризик као особе које не пију готово уопште – навео је истраживач.

Од алкохолних пића, црвено вино показало се као највећа брана против катаракте, а за њим следе пиво, жестока пића, бело вино и шампањац.

Др Каварџа рекао је да га је изненадио налаз студије, као и да је још увек рано за хипотезе зашто је добијен овакав резултат, али да постоје индиције да антиоксиданти у вину нуде известан степен заштите против катаракте.

Илустрација: Црвено вино утиче на превенцију катаракте код старијих људи

Др Каваџа ипак упозорава да студија није доказала јасну узрочно-последичну везу између конзумације вина и здравља очију.

  • Може се испоставити да особе које пију алкохол имају, независно од тога, другачије обрасце понашања од људи који не пију – рекао је Каваџа.

У сваком случају, ово истраживање једно је од многих у којима се појављује веза између вина и здравља, а здравље и дуговечност људи са Медитерана, редовних конзумената вина, већ дуго интригирају медицинску заједницу и потврђују интуитивни закључак винољубаца да је ово пиће заиста еликсир виталности.

Извор:https://www.ekapija.com/news/3243321/crveno-vino-cuva-vid

Srodni tekstovi

Оставите коментар