Да ли сте знали да вишак хлора у земљишту прави велике проблеме, а уносите га на овај начин….

Аутор: Gdjakovic
403 посета

Пошто је хлор чест сапутник минералних ђубрива која се код нас најчешће могу купити, треба напоменути да су поједине воћне врсте неједнако осетљиве на његово присуство. Отуда имамо групе воћака које су:

веома осетљиви: јагода, малина, купина, боровница и трешња;
средња осетљивост: јабука, шљива, бресква, трешња и рибизла;
само је крушка означена као толерантна на присуство хлора у земљишту.
Приликом куповине минералног ђубрива треба обратити пажњу на све хемијске елементе и једињења која чине његов састав. На амбалажи се најчешће наводи само процентуални садржај основних НПК елемената, али често не и њихов облик, а ако се ти елементи не налазе у елементарном стању већ као једињења, а пошто се калијум најчешће налази у облику калијум хлорида, дакле хлор. Други облици калијума у ​​минералним ђубривима су обично калијум сулфат, једињење које садржи сумпор уместо хлора, и калијум нитрат, једињење са азотом.

Поменути извори калијума су прихватљивији за осетљиве врсте, али су ђубрива која садрже ове облике калијума често скупља од „хлора”.

Ако је пољопривредни произвођач у могућности, пожељно је ђубриво прилагодити гајеној врсти и изабрати оно које ће мање штетити усеву. Уколико немамо могућност избора, а истовремено гајимо осетљиве врсте, примену хлорних ђубрива треба ограничити на јесењи рок, јер ће током јесени и зиме доћи до делимичног испирања хлора из зоне ђубрива. коријенски систем.

Повећане концентрације хлора у земљишту могу бити узроковане и наводњавањем. Вода за наводњавање са садржајем хлора 50-100 мг/л не изазива сметње у узгоју и погодна је за наводњавање воћа и винограда. Проблеми са наводњавањем су са водама које садрже хлор изнад 170-180 мг/л и не препоручују се за употребу у воћњацима. Због тога многи воћари користе кишницу за заливање биљака.

Симптоми вишка хлора у земљишту су:

прерано кретање вегетације,
непотпун развој листова,
увијање листова на ивицама,
деформације листова
хлороза која доводи до сушења биљака
Најчешћи симптоми код плодова обично се прво јављају на врховима и ивицама листова, ивице листова се увијају и настале промене су сличне онима изазваним недостатком калијума или вишком азота.

Прекомерне концентрације хлора могу негативно утицати на принос, али и на квалитет пољопривредних производа.

Извор:

Осјетљивост воћака на хлор

Srodni tekstovi

Оставите коментар