Да ли малинари „пуцају“ у празно?

Аутор: Gdjakovic
831 посета

Пољопривредници неће брати малине ако откупљивачи не повећају цену тог воћа са 150-200 динара по килограму, колико сада нуде, рекао је данас представник произвођача малина Добривоје Радовић.

Произвођачи малина: Нећемо брати малине за цену коју сада нуде откупљивачи

Он је рекао да су само трошкови брања тог воћа 150 динара по килограму.

„Нећемо брати малине ако власници хладњача не понуде већу аконтну (унапред утврђену) цену од 150-200 динара по килограму. У њој нема ни динара за покривање трошкова производње и заштите“, рекао је Радовић, који је власник малињака у околини Ивањице.

Додао је да би минимална цена тог воћа морала бити 350 динара по килограму.

Радовић је навео да је добро што је држава ушла у траг да су откупљивачи продавали малине на иностраном тржишту по 5,5 евра по килограму.

„Они извозе малине по 5,5 евра, а нама хоће да плате 200 динара. Не може више да трговац зарађује више од произвођача“, рекао је Радовић.

Држава, према његовим речима, мора да спречи увоз јефтине малине која се меша са домаћом и тако измешана продаје под домаћим брендом.

Радовић је рекао да је други проблем то што малина пропада, због обилних киша које у околини Ивањице не престају од јуче од 14 часова.

„Још није масовно почело зрење, али су плодови пуни влаге и брзо ће се развијати буђ. Осим тога вода из малињака спира и хумус и ђубриво, а траве бујају јер не може, не само да се машином уђе у воћњак, него ни физички јер ноге тону у блато“, навео је.

Корен малина је, како је рекао, већ два месеца непрестано у великој влази и почеће да трули, а ако за два дана буде 35 степени, како најављују метеоролози, пламењача ће све „спалити“.

Извор: https://www.021.rs/story/Info/Biznis-i-ekonomija/344106/Proizvodjaci-malina-Necemo-brati-maline-za-cenu-koju-sada-nude-otkupljivaci.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар