Да ли знате колико може да стоји отворено вино?

Аутор: draganadpetrovic
369 посета

Колико пута вам се догодило да након отварања сачувате омиљено вино а после неколико дана се испостави да се покварило? Вероватно чешће него што бисте то признали. Није у питању само боца пино ноара или шардонеа већ и неко скупо вино за које сте морали да издвојите поприличну своту новца.
Одговор на питање колико дуго може да траје отворена боца вина дали су сомелијери. Како тврде ови стручњаци за вино неотворена боца може да траје годинама, па и деценијама да при томе не изгуби ништа од свог укуса.
– Уколико се вино правилно чува може без проблема да траје више деценија. Најбољи начин је да га чувате у хладном подруму или да набавите фрижидер за вино – рекла је Натали Тапкен једна од најбољих познавалаца вина.

Илустрација: Чим се флаша отвори и вино дође у додир са кисеоником оно почиње да се мења

Међутим, оног тренутка кад се извади чеп и флаша отвори ситуација се потпуно мења.
– Укус, мирис и свежина вина практично почиње да се мења оног тренутка кад се отвори боца. Кисеоник није баш пријатељ овог пића. Што је дуже флаша отворена а вино изложено кисеонику то ће брже изгубити воћне ароме, мирис и укус и једноставно се покварити – рекао је Џон Мектавиш стручњак за вино и сомелијер.
Како је сликовито описао то је исто као кад оставите исечену јабуку на кухињском пулту. Што дуже стоји на ваздуху брже ће променити боју и почети да се квари.
– Сличан ефекат оксидације догађа се и са вином кад отворите боцу. Уколико сте попили само чашу или две омиљеног вина и сад се питате шта с њим, све зависи о којој врсти вина је реч. Вина са шећером могу да потрају мало дуже. Десертно вино може да остане свеже и до седам дана, а порто чак две до три недеље – објаснио је он. Пенушава вина су много осетљивија и најбоље је попити их истог дана кад сте отворили боцу.
– Уколико вам је остало мало пенушца добар чеп може да сачува његову свежину наредних дан, два. Светло бело вино које има виши ниво киселости  киселости може да потраје до пет дана након отварања, а уобичајено бело или црвено вино најбоље је потрошити у року од три дана након отварања флаше – додао је овај сомелијер.

Према речима Мектавиша треба узети у обзир и колико вам је вина остало у флаши, односно колики је однос вина и кисеоника у боци након отварања.
– Ако попијете само једну чашу вина, затворите флашу чепом у боци је остало више вина него кисеоника такво вино може да остане свеже наредних пет до седам дана и да не промени укус. Међутим, ако је у флаши остало мало вина рачунајте да ће се покварити много раније – додао је он.

 

Илустрација: Пенушава вина су најосетљивија и најбоље је попити их одмах након отварања

Како препознати покварено вино?
Поред информација о року трајања вина ваљало би да знате и који су најчешћи знакови да се вино покварило и да више није за пиће.Према речима стручњака све зависи о којој врсти вина је реч.
– Пенушаво вино почеће да губи карбонизацију и укус у року од неколико сати након отварања флаше. Зато и јесте најбоље да се потроши цела боца након отварања. Ако баш морате да га сачувате вратите његов оригинални чеп у флашу као бисте сачували мехуриће. Уколико их нема, вино је променило боју и постало браонкасто а мирише на кисело то је сигуран знак да се пенушац покварио и најбоље да га баците – објаснили су стручњаци.
Кад је у питању црно вино оксидација и губитак карактеристичног мириса и укуса воћа је сигуран знак да је вино прокисло и да га треба бацити.
Да бисте што дуже задржали свежину вина отворену флашу добро затворите оригиналним чепом а боцу држите у фрижидеру. На тај начин ћете успорити процес пропадања. У фрижидеру чувајте све врсте вина укључујући и црвено. Ако пожелите да попијете остатак пре употребе извадите боцу на сат, два ван фрижидера да добијете жељену температуру пре конзумирања.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар