Да ли знате како орошавање штити воће

Аутор: Gdjakovic
361 посета

Априлски мразеви више нису брига топличких воћара – штету спречавају орошавањем

После цветања многих воћних врста, априлски мразеви брину воћаре. Топлички воћари одавно задимљавањем подижу температуру у засадима. Има и оних који то раде на савременији начин – штету спречавају орошавањем површина под воћем.

Небојша Ћурчић из Прокупља, вођен ранијим искуствима, спремно је дочекао пролећне мразеве на својим засадима трешања у селу Смрдан. Прати временску прогнозу и термометар, контролише бунар и пумпу, и са преласком температуре у минус покреће систем за орошавање, обично у касно увече.

„Систем ради преко целе ноћи све док температура не пређе у плус. Овде су мразеви чести јаки, ово је једини начин да спасимо род“, рекао је Небојша Ћурчић.

Мирољуб Ивановић из села Смрдан навео је како им мраз сваке године уништи воће.

„Сад је комшија увео систем за орошавање. Да видимо како ће да буде и да ли је успешно, па и ми то да урадимо“, истакао је Ивановић.

Јутарња идилична слика која одудара од околине, мештанима изазива неверицу, а струка каже да је ово најбољи начин заштите од мраза, који захтева одређена почетна улагања и велике количине воде.

Како орошавање штити воће

„Kапљице воде се леде на цветовима, на листовима и при промени агрегатног стања испуштају топлоту и на тај начин биљка испод те покорице леда остаје комплетно заштићена“, објаснио је Александар Петковић, директор Пољопривредне стручне службе Прокупље.

На површини од једног хектара у три парцеле са 450 стабала трешања, спроведено је преко хиљаду метара црева за воду разних профила и постављено на десетине распршивача.

„Овај систем преко бунара, пумпе, црева до воћњака и до орошивача кошта отприлике око милион динара. Ја се надам да ће брзо да се исплати и да ћу касније моћи да унапредим свој род“, рекао је Небојша Ћурчић.

Док се други надају да захлађење неће потрајати, Небојша ситуацију са мразом контролише и планира унапређење система новим, функционалнијим распршивачима воде.

Извор:

https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5167243/aprilski-mrazevi-vise-nisu-briga-toplickih-vocara–stetu-sprecavaju-orosavanjem.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар