Цена кајсије друге класе ове године је четири пута већа него прошлогодишња цена прве класе. Достигла је невероватних 100 динара по килограму, упркос томе што су плодови тешко оштећени пролетњим градом.
Мирослав Робајац каже да се ове године дебело овајдио, иако је шест пута мање радио у свом засаду кајсија.
Како закључује, „никад се не зна“, пише Б92.
Задовољан је и његов комшија Бане Дробњак, иако му је пролетос засад од 2,5 хектара у неколико наврата тукао град.
„Прву класу је нагризао град, видите и сами да има тих оштећења. Веома је лоша ситуација била, било је доста града и то је оштећено. Ваља за џем, али прва класа мора да иде за конзум“, прича он.
Бане истиче да је задовољан ценом.
- Задовољан сам и ценом и родом и осигурањем, биће и ту добро – тврди.
И накупци имају пуне руке посла, а први пут сав род купили су домаћи прерађивачи. - Раније се то извозило, међутим, ове године пошто је мали род највише иде овде у Србију. Има тих дестилераија, праве ракију, то извозе, продају даље – каже откупљивач Желимир Дамљановић.
Поред све сељачке муке, кајсија је у свим трезорима остала забележена као сеоско жуто злато.
Извор:https://www.blic.rs/biznis/moj-biznis/seosko-zuto-zlato-u-srbiji-cena-cetiri-puta-veca-nego-lane-a-plodovi-tesko-osteceni/w6mb8qs