Где је Србија на винској мапи света?

Аутор: draganadpetrovic
238 посета

Да је Србија све препознатљивија на глобалној винској мапи потврђује позив нашој земљи да први пут учествује на конференцији о винском туризму у организацији Светске туристичке организације. Томе је допринео и недавно одржан сајам вина у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“.

За место овогодишње конференције о винском туризму, не случајно, изабрана је Алба, италијански град у коме се мешају мириси и укуси вина, белог тартуфа, пијемонтског лешника и чоколаде.

И ту су се укрстиле копља – чија вина су боља. У анкети међу учесницима конференције на питање коју земљу препознају као винску дестинацију, у великом проценту је одговор био – Србија.
Како је речено на скупу у Алби Србија је у последњих шест година удвостручила производњу вина и сада имамо 430 произвођача. Али, најважнија ствар коју сада имамо јесте винска рута „Отвореног Балкана“. Како је рекла министарка за трговину, туризам и телекомуникације Татјана Матић заједно са нашим суседима, са винаријама из Албаније и Северне Македоније, и српским, желимо да створимо један нови бренд, да отворимо балканске винарије јер као регион можемо да створимо један нови туристички и вински бренд и да се такмичимо са великим винаријама из Италије, Француске и Португалије.

 

Илустрација: И Бугарска заинтересована да се укључи у винске путеве Отвореног Балкана
Бугарска делегација, иако чланица Европске Уније, заинтересована је да се укључи у винске путеве кроз иницијативу „Отворени Балкан“ а изнели су и конкретне предлоге о заједничким пројектима који би се финансирали из ИПА фондова Европске уније.

После успешне премијере винског сајма у Београду подршка стиже и од Светске туристичке организације.

– Желимо да организујемо нешто још веће и више међународно 2023. године у Србији, када је реч о вину и гастрономији. Много људи путује да би пробали и уживали у различитим гастрономијама, храни и винима. То постаје све важнији део наших путовања и срећни смо што је Србија веома активан партнер и део тог пројекта. Привући ћемо више професионалаца, инфлуенсера и медије за догађај наредне године – каже генерални секретар Светске туристичке организације Зураб Пололикашвили.

Сазнали смо и ко ће где да проведе годишњи одмор.

– Ја ћу да летујем у Србији – каже министар туризма Сан Марина Федерико Педини Амато.

Извор: https://www.ekapija.com/news/3852117/gde-je-srbija-na-svetskoj-vinskoj-mapi-koplja-ukrstena-u-albi

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар