Вучић, Ковачевски и Рама отварају сајам „Винска визија Отвореног Балкана“

Аутор: draganadpetrovic
330 посета

БЕОГРАД, 13. августа (Тањуг) – Први међународни сајам вина Винска визија Отвореног Балкана биће одржан на Београдском сајму од 1. до 4. септембра, а свечано ће га отворити председник Србије Александар Вучић и председници Влада Северне Македоније и Албаније, Димитар Ковачевски и Еди Рама, саопштено је данас из Владе Србије.Сајам се организује под покровитељством влада Србије, Северне Македоније и Албаније, у оквиру иницијативе Отворени Балкан , а окупиће на једном месту мајсторе у производњи најбољих вина и промовисаће Балкан као туристичку дестинацију, његову географију и богатство сорти, На Београдском сајму у оквиру „Винске визије Отвореног Балкана“ очекује се присуство више од 332 излагача из 22 земље.

Из Србије ће се представити 160 излагача, из Албаније 26, док из Северне Македоније долази 47 излагача.
Поред земаља чланица Отвореног Балкана, очекују нас и изглагачи из Хрватске, Црне Горе, Француске, Чилеа, Аргентине, Италије, Босне и Херцеговине, и других земаља.
Винску визију Отвореног Балкана ће 1. септембра свечано отворити председник Србије Александар Вучић и председници Влада Северне Македоније и Албаније, Димитар Ковачевски и Еди Рама, док је за 2. септембар планиран Самит лидера.

Илустрација: Уз вино биже понуђени и специјалитети са Балкана
Током Сајма, посетиоци ће имати прилику да посете различите тематски дефинисане сале. Посетиоци ће моћи да се едукују и науче све што желе да сазнају о историји и пореклу вина, процесу производње, врстама вина, конзумацији и, наравно, да дегустирају и купе неке од најлепших вина балканског региона и света.Саставни део Винске визије Отвореног Балкана биће и пословни сусрети излагача вина, представника водећих малопродајних ланаца и представника HORECA индустрије.
То ће уједно бити и прилика за све излагаче за даље унапређење сарадње, умрежавање регионалних винарских и сродних индустрија, као и јачање пословних партнерстава и контаката.
Поред тога, током трајања „Винске визије Отвореног Балкана“, биће одржан и Сајам хране, који ће представити све најпознатије гастрономске специјалитете из овог дела Европе.
Током четвородневне манифестације биће организовано међународно оцењивање вина Open Balkan Wine Trophy.
Вина ће оцењивати 25 међународних винских судија из целог света, а међу њима ће се наћи чак пет носилаца титуле Master of Wine, најпрестижнијег звања у свету вина.

Илустрација: Вина ће оцењивати 25 међународних винских судија из целог света
Отворени Балкан је економска и политичка иницијатива, која почива на вредностима Европске уније, а чине је три државе чланице – Албаније, Северне Македоније и Србије.
Идеја ове иницијативе јесте пружање већих и бољих могућности за трговину, размену радника, студената и знања, као и подстицање даље ЕУ интеграције уз промоцију богате културе и традиције наших земаља.Влада Србије још једном изражава задовољство што је Србија домаћин овог великог, међународног Сајма који је још један доказ важности иницијативе Отворени Балкан, регионалне сарадње и даљег развоја добросуседских односа, наведено је у саопштењу.

Извор: Тањуг

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар