Вратио се из Америке, па засадио боровнице

Аутор: draganadpetrovic
934 посета

КАДА је дипломирао на једном београдском приватном факултету Давид Радовановић (27) из Свилајнца решио је да срећу потражи у Америци. Међутим, није, искрен је овај младић, могао себе да пронађе „преко Баре“, ни пословно, ни приватно. Није му се, каже, допало што Америкаци само раде, а немају никакав живот…Убрзо се вратио у родни Свилајнац, где је почео са реализацијом своје прве пословне идеје, коју је, признаје, смислио док је био у САД.

  • У једном маркету сам видео да се боровнице одлично продају, па сам пре три године на хектару засадио 2.700 садница. Ове године је била прва берба, којом сам презадовољан. Набрао сам 2,5 тона, што је и више него добро, јер је просек по биљци од пола килограма одличан, а мени је свака дала по килограм. Био сам први у општини који их је засадио, а сада их је на 20 ари, засадио још један Свилајнчанин – каже Радовановић, и додаје да се боровница и у Србији одлично продаје.
Илустрација: По повратку из Америке засадио 2.700 садница / Фото: Pixabay

На плантажи ради са мајком Светланом и сестрама Меленом и Маријом, које помажу када дођу из Београда. Међутим, како долази зима, а овај вредан младић не може да седи беспослен, пре месец дана почео је да производи микробиље. Идеју је опет добио од Американаца, јер прати њихове студије. За сада узгаја жито, од ког се прави сок, као и сунцокрет, сочиво и спанаћ, који су одлични за салату. Производни процес је веома кратак. Од момента садње микробиље је спремно за употребу после 10 до 15 дана. Сунцокрет се бере после само недељу дана. Таква млада биљка има 40 пута више витамина и минерала од велике биљке. Садржи и антиоксидансе, који чисте наш организам. Купују га млади и они који желе да ојачају имунитет – каже наш саговорник и додаје да је још увек у фази испитивања тржишта, па производи по поруџбини.

Илустрација: Млади пољопривредник задовољан подршком државе/ Фото: Pixabay

ДРЖАВНЕ СУБВЕНЦИЈЕ
РАДОВАНОВИЋ је међу најмлађим пољопривредницима у општини и један од ретких на кога се води пољопривредно газдинство. Захваљујући томе добио је државне субвенције за куповину трактора и садница боровнице, а аплицирао је и за систем за наводњавање. Купио је и косачицу и фрезу, а од Општине је добио повраћај 70 одсто.

Извор: https://www.novosti.rs/c/vesti/reportaze/1057833/borovnica-sladja-amerike-svilajncanin-david-radovanovic-medju-najmladjim-poljoprivrednicima-posle-studija-nije-pronasao-sad

Srodni tekstovi

Оставите коментар