Вранац сорта која повезује вински Балкан

Аутор: draganadpetrovic
335 посета

Данас 5. октобра обележава се Светски празник вранца – Vranec World Day као подсећање винољубаца на потенцијал, актуелне домете и историју ове црне балканске сорте. У Северној Македонији, Светски дан вранца биће обележен серијом предавања и радионица, као и салоном вина који ће бити одржан у М6 Едукативном центру у Скопљу, на коме ће бити дегустирано око 50 вина од вранца, произведених у Северној Македонији и у ширем региону Балкана.

Како су најавили у удружењу Wines of Macedonia, овогодишњи програм обележавања Светског дана вранца биће изузетно динамичан, и по четврти пут ће окупити произвођаче вина од вранца из Македоније и целе регије, као и винске експерте и ентузијасте из целог света, са циљем промоције вранца на међународном тржишту. Поред Салона вранца, најзанимљивији моменат обележавања Светског дана вранца биће мастерклас под називом Како да искористимо вранац за међународну промоцију и позиционирање који ће одржати Томас Курцијус, носилац титуле

Елена Младеновска Јеленковић, извршна директорка асоцијације Wines of Macedonia рекла је да су празници појединачних сорти изузетна прилика за промоцију регионалне винске баштине, и додала да је у току још једна важна иницијатива усмерена ка оснаживању балканског винског сектора:

– Vranec World Day заслужује да стоји раме уз раме са другим данима током којих се прослављају међународне сорте винове лозе. Током последње деценије, тренд прославлања појединачних сорти донео је вишеструку корист, од којих је најважније – боље позиционирање и боља продаја вина од тих сорти. Имајући у виду важност промоције локалних и регионалних сорти, Balkan Wine Network тренутно ради са FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) на стварању стратегије за промоцију Балкана као винског региона. Овај пројекат умногоме ће помоћи у стварању снажнијих винских сектора и у заједничкој промоцији наших, балканских вина. Морамо да радимо заједно како бисмо променили перцепцију по којој се појам Балкан везује за конфликте и поделе. Верујем да само заједничким снагама, и фокусирајући се на оно што нас повезује а не на оно што нас дели, можемо да уврстимо наша вина на винску мапу света – рекла је.

Илустрација: Вранац је од огромног значаја за наш део Балкана

Вранац је сорта од огромног значаја за наш део Балкана. Ово грожђе даје вино интензивне тамноцрвене боје, као и хармоничне и веома препознатљиве ароме са изразитим нотама црног бобичастог и црвеног воћа. У Северној Македонији, током 72 године колико траје историја вранца у овој земљи – први чокоти засађени су на огледном добру Бутел 1950. године – постао је једна од најважнијих црних сорти. У Црној Гори, постојбини сорте, 97% виноградара у свом сортименту има чокоте вранца и далеко је најважнија сорта винове лозе, на којој почива огроман део винског идентитета ове земље. Вранац је заступљен и у виноградима у Србији, а нарочито у рејону Три Мораве и у сремском и лесковачком рејону. У Херцеговини ова сорта даје изванредне резултате, нарочито у врелом требињском крају где се одомаћила средином прошлог века.

Генетска истраживања доказала су аутохтоно балканско порекло вранца. Мушки родитељ вранца је кратошија, а женски, како је релативно недавно утврђено анализом генома током велике студије Генетски диверзитет винове лозе у Црној Гори, јесте дуљенга, веома ретка црногорска сорта винове лозе.

 

Илустрација: Генетска истраживања доказала су аутохтоно балканско порекло вранца

Вранац најбоље резултате даје на типично јужњачком тлу, на добро осунчаним позицијама и на умерено плодном растреситом и шљунковитом тлу. Афинитет ове сорте према топлим тероарима, уз њен изразито воћни, динамични карактер какав одговара потребама данашњег глобалног тржишта, и уз велики потенцијал за одлежавање, чини вранац једним од великих адута балканског поднебља у времену климатских промена и еволуирајућих жеља винољубаца који у све већој мери преферирају занимљиве аутохтоне сорте које са собом носе причу дугу вековима.

Извор: http://www.vinoifino.rs/novosti/novost_vranac_sorta_koja_povezuje_vinski_balkan_vinski_magazin_vino_i_fino_2175

Srodni tekstovi

Оставите коментар