Воће поново цвета: Да ли ће то утицати на род идуће године?

Аутор: draganadpetrovic
268 посета

Веома топло време у октобру иницирало је цветање појединих воћних врста. Пупољци су кренули код трешње, неких сорти шљива, крушке… Међутим, то што је необично топло време за ово доба године, према речима стручњака, неће негативно утицати на род у наредној години.

Агроаналитичар Бранисалв Гулан каже да овакве временске прилике – јако топли дани са температуром до чак 27 степени, утичу на воћне врсте и, наравно, уз присуство влаге у земљи почиње цветање.

– Треба напоменути да то није појава која ће негативно утицати на воће. Ти пупољци, односно цветови, страдаће са ниским температурама, а током резидбе ти делови грана и гранчица се уклањају, тако да никаквих негативних последица неће имати у наредној години. Није неуобичајено да у октобру буду високе дневне температуре, као што је овај пут. Уназад десет година постоји та појава која доводи до цветања воћа кад му време није – наглашава Гулан.

Илустрација: Цветање у јесен није појава која ће негативно утицати на воће

Он оцењује и да код јабука, чија је берба у току, неће бити негативних последица услед високих дневних температура, осим код сорте грени смит.

– То је чувена, зелена јабука. Код ње плодови морају бити само зелене боје, док у оваквим условима, са високим температурама долази до појаве сунца када се јавља црвенило или жутило на плодовима, тако да то умањује њихову вредност и аутоматски плодови прелазе у другу класу – истиче Гулан.

Род јабуке је умањен ове године у поређењу са рекордним, првенствено због агроеколошких услова, позних пролећних мразева, али је принос бољи у поређењу са коштуњавим воћним врстама.

– Чак и ако је род смањен, с друге стране је плод јабуке одличног квалитета. С обзиром на то да је берба јабуке још увек у току, не може се у овом тренутку тачно рећи колико ће род овог воћа бити мањи – каже агроаналитичар.

Илустрација: Због неповољних услова већ је приметан пад рода шљиве

Иначе, високе температуре последњих година, нарочито током пролећа и лета, лоше утичу на велики број воћних сорти. Посебно је смањен род шљива.

– Због великих суша на плодовима и листовима воће стварају се ожеготине. Против суше се може борити и избором сорти воћа, јер примера ради, абате фетел крушка је мање отпорна од конферанс сорте, која боqје подноси високе температуре. Због прилагођавања климатским променама неопходно је приликом подизања засада поставити противградне мреже, које штите не само од града, већ и од ожеготина – објашњава Гулан.

Извор: https://www.agrotv.net/da-li-ce-topla-jesen-uticati-na-rod-voca/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар