Воћари ће ускоро морати на обуке

Аутор: Gdjakovic
509 посета

У току су анализе брескви враћених из Хрватске због присуства пестицида хлоропирифоса. Препарати с том супстанцом забрањени су у Европској унији и код нас од краја 2022, али се и даље користе. Најчешће из залиха, али и са црног тржишта. Међутим, недозвољене супстанце државе могу да увезу у условима непредвидивих опасности које није могуће сузбити регистрованим препаратима, кажу у Министарству пољопривреде.

Држава јесте дозволила интервентан увоз хлоропирифоса, али само за заштиту шећерне репе. Ако се установи да је инсектицид завршио и у производњи других култура, биће покренута кривична одговорност. Додају, грађани немају разлога за бојазан. И домаће и увозно воће и поврће под редовном су контролом.

„Када говоримо о произвођачима, контролу спроводи фитосанитарна инспекција, а узорке у супермаркетима узима пољопривредна инспекција“, каже Небојша Милосављевић, директор Управе за заштиту биља Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Милосављевић напомиње да је у плану запошљавање нових инспектора како би се појачала флексибилност и могућност да се одговори на све захтеве.

Тренутно их је на терену 134, а безбедност хране контролише се и дигитално, анализом ризика. Са чланицама Европске уније делимо информације о ризичним пошиљкама.

„Више нико неће да једе неке мале брескве, мале шљиве. Да би то све било идеално и лепо и да буде доста, то све мора да се штити – од конзерванаса, преко пестицида, хербицида и тако смо дошли у ситуацију да је пре 15 година почела мало да се губи контрола и да се уводе врло строги прописи. Избачени су многи пестициди и стављени ван употребе“, каже Стеван Благојевић, директор Института за физичку хемију.

Хлоропирифос је забрањен, јер је токсичан и утиче на гене.

„Када се неке активне материје повуку из промета и забране у неким земљама, оне још увек постоје у залихама које требају да се потроше и то произвођачи користе, тако да некада не испоштују дозу, не испоштују концентрацију, не испоштују оптималан рок примене и када се ураде анализе из њихових воћњака дође до оваквих ситуација“, каже Дарко Јевремовић, директор института за воћарство из Чачка.

Стручњаци решење виде у обукама за пољопривреднике, прописане су законом 2019, али су одложене због короне.

„Ми ценимо да око 200.000 њих треба да прође обуку. Очекујемо да до краја године усвојимо правилник, да кренемо. Ангажовали смо и научне институције и пољопривредне службе да што пре обучимо тај велики број људи, да добију сертификат који ће да им служи као улазница, оносно дозвола за куповину средстава за заштиту биља“, каже Небојша Милосављевић.

У протеклој години са наше границе, због неисправности, враћено је 40 пошиљки хране.

Извор:

https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5256687/breskve-voce-povrce-kontrola.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар