Воћари страхују од топлог времена

Аутор: draganadpetrovic
542 посета

Високе температуре које су најављене у наредним данима за ово доба године нису повољне за воће, те уколико се тај период настави, ово би могла бити тешка година за воћаре, сагласни су произвођачи.Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара Републике Српке, казао је да ће најављене високе температуре створити проблеме за воћаре односно воће.“Вјероватно ће пуп да крене због високе температуре и пуно влаге, а вегетација буквално није ни стала ове године“, казао је Дојчиновић за „Независне новине“ и додаје да је велики стах код воћара од времена.

„Ако буду високе температуре у јануару, као што најављују, јако лоше ће се одразити на воћарску производњу“, казао је Дојчиновић и истиче да воћари не могу бити задовољни, те да ће сигурно имати велику штету.

„За воћарску производњу требало би да око 30 дана температура буде испод 10 степени да би воћке имале нормалну вегетацију“, истиче Дојчиновић.

Будући да су температуре изнад просјека, сигурно ће, наводи он, у наредном периоду бити и мање падавина, па самим тим биће и проблем с недостатком влаге у земљи. Дојчиновић додаје да се тако могу очекивати и мањи приноси.

Како је рекао, воћарска производња у овом периоду требала би да мирује.

Илустрација: Никако не би ваљало да воће процвета пре времена/ Фото:Pixabay

„Временске прилике су постале непредвидиве, више ништа не знамо ни када ће снијег, ни када ће мраз, тако да морамо бити спремни на временске осцилације и имати пратећу опрему која је потребна за заштиту од временских непогода“, појаснио је Дојчиновић. Закључио је да је из године у годину све лошији положај воћара.

„Најмање 20 одсто воћара је одустало од бављења воћарством јер немају могућности улагања у своје засаде“, казао је Дојчиновић.

Да ће температуре које нису у складу с годишњем добом наштети скоро свим воћкама, каже и Никола Вукота, воћар из Градишке.

„Уколико високе температуре потрају, штета ће нам бити огромна“, казао је Вукота за „Независне новине“.

Да су воћари с разлогом забринути због најављених високих температура, каже и Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС.

„Свједоци смо да је у неким претходним годинама када смо имали овакве појаве, а нарочито ако то потраје, долазило до реактивирања вегетације и да се направи збрка унутар организма саме воћке, која би довела до поновог цвјетања, а знамо да то доноси штету воћкама у коначници“, казао је Маринковић за „Независне новине“.

Са друге стране озиме културе које су засијена не могу претрпјети штету од најављених високих температура.

Илустрација: Цветање пре времена доноси озбиљне проблеме када је у питању родност и квалитет/ Фото:Pixabay

Драган Мандић из Завода за стрна жита при Пољопривредном институту РС каже да је стање засад одлично.

„Најављено вријеме погодује пшеници, јер температуре изнад пет степени су погодне за развој биљака, а таквих температура има неколико сати у току дана, па оно што биљка преко ноћи изгуби у нижим температурама, преко дана врати“, казао је Мандић.

Извор:https://www.nezavisne.com/ekonomija/agrar/Vocari-strahuju-od-zive-u-termometru/698456

Srodni tekstovi

Оставите коментар