Воћари очајни: Мраз оштетио брескве и кајсије

Аутор: draganadpetrovic
802 посета

Воћари из Таванкута, чувеног суботичког воћарског краја, и ове године ће кајсије куповати на – пијаци. Мраз је по ко зна који пут у последњој деценији обрао ово воће у Суботици и околини. Док се штете сабирају, решења за промену климе коју карактеришу благе зиме и мразеви у априлу – нема.
Од брескве и кајсије и ове године у Суботици – ништа. Уместо воћара, ове воћке још у цвету обрао је мраз. Нешто боља ситуација је са јабукама, где у зависности од сорте и терена штета иде и до 90 одсто. Једино одолева сорта грени смит, као и сорте крушака. Када се све сабере штета на роду је већ сада између шесдесет и седамдесет одсто.“Могу слободно рећи да се заиста плашимо каква ће ова година бити пошто је ово већ неко треће или четврто јутро како имамо мраз и још се наредна два дана најављује мраз, тако да се већ види да ће неке културе дефинитивно подбацити, да ће бити стопостотна штета, а код неких ће их и бити још нешто, али, морамо сачекати још да видимо, да се ово све заврши”, каже Маријан Давчик из Земљорадничке задруге “Воћко” у Таванкуту.

Илустрација: Брескве /Фото:Pixabay

Пролећни мразеви, температуре у минусу почетком априла, на жалост воћара нису новост већ се понављају већ неколико година. Већи проблем представљају благе зиме, где нема дубоког зимског сна, већ биљке с првим фебруарским сунцем крену у вегетацију коју дотуче мраз у априлу.

“Ти мразеви су се десили у различитим фенофазама цветања воћа. Значи, највеће штете претрпи воће који се у данима са мразем, чији су цветови били отворени. Значи, ако су цветови већ затворени они су делимично заштићени. Значи, то зависи и од локалитета, зависи и од сортимента и тако даље, тако да – биће шарено што се тога тиче”, каже координатор Прогнозно-извештајне службе заштите биља Олга Видаковић.

Илустрација: Воће измрзло у фази цветања/ ото:Pixabay

Да ли је систем анти-фрост решење? Након огромних улагања у противградне мреже и ниских откупних цена пољопривредници сами не могу да исфинансирају овакав систем. Поготово не на исцепканим парцелама малих произвођача.

Извор:https://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/backa/mraz-ostetio-kajsije-i-breskve-subotickim-vocarima_1226558.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар