Вирус мозаика јабуке и како се сузбија

Аутор: draganadpetrovic
578 посета

Вирус мозаика јабуке (Apple mosaic virus, ApMV)
Поред јабуке као главног природног домаћина, хмељ, дуња, ружа, дивљи и питоми кестен, лешник, малина и друге Рубус врсте, су такође домаћини овог вируса. На јабуци овај вирус проузрокује мозаик и линијски мозаик на листовима. Симптоми болести на зараженим биљкама могу варирати зависно од вирулентности соја и осетљивости сортимента. На листовима осетљивих сорти јабука уочавају се бледожуте или жуте пеге или траке које се налазе дуж лисних нерава, или пак зоне неправилног облика. Симптоми се јављају готово по читавој крошњи. Заражено ткиво листа је у почетку светложуте боје и временом мења нијенсе. Са развојем болести, усед изложености сунцу заражено ткиво листа изумире, добија тамну боју. Овај вирус је познат као лабилан с обзиром да високе температуре имају негативан утицај на концентацију вируса у биљном ткиву.

Илустрација: Златни делишес посебно је осетљив на овај вирус/ Фото: Pixabay

Заржени листови превремено опадају. Златни Делишес и Јонатан спадају у сорте осетљивије на овај вирус. Неке сорте могу бити и асимптоматичне након инфекције вирусом, без испољавања симптома, а некад се симптоми болести могу испољити и након две године. Код толерантнијих сорти симптоми се уочавају ограничено, на појединим лискама, у виду бледожутих пега које касније ишчезавају. Услед инфекције овим вирусом долази до смањења пораста изданака. Утиче и на оплодњу, величину плода, принос и садржај аскорбинксе киселине у плоду. Вирус мозаика јабуке одржава се у зараженим биљкама. Преноси се зараженим подлогама или приликом калемљења, калем-гранчицама или пупољцима узетих са заражених стабала.

Илустрација: Обавезна мера уклањања и уништавања заражених стабала/ Фото: Pixabay

Природни преносиоци, односно вектори овог вируса нису познати.
Мере контроле вируса мозаика јабуке, као и свих других вируса у биљној производњи, су превентивне. Оне се односе на производњу и промет здравог садног материјала, обавезну дезинфекцију алата који се користи за рездбу. Обавезна мера је и уклањање заражених стабала и њихово уништавање.
Бојана Карапанџић, дипл.инж.пољ.

Извор:https://jugpress.com/poljoprivreda-sta-je-virus-mozaika-jabuke/

Srodni tekstovi

Оставите коментар